Deşi iluminatul public a fost modernizat, facturile la curent au crescut continuu

Acum, Primăria se ocupă de acest serviciu de utilitate publică, şi a anunţat pe SEAP achiziţii de becuri în valoare de 8080 de lei

 

Primăria Curtea de Argeş a anunţat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) achiziţia directă a unui pachet de materiale electrice. Astfel, conform anunţului de pe SEAP, municipalitatea cumpără becuri, conductoare şi dulii pentru iluminatul stradal în valoare de 8080 de lei, fără TVA.

Din martie, de iluminatul public din Curtea de Argeş se ocupă Primăria, după ce cei şapte ani de contract cu firma din Cluj Napoca s-a încheiat. De fapt, electricianul Primăriei schimbă becurile prin oraş, căci iluminatul public nu a fost dat nimănui, nici Societăţii de Salubritate. „Ca să putem să dăm iluminatul public Salubrităţii trebuie ca societatea să aibă licenţă pentru asta”, spune secretarul municipiului, Radu Chirca.

Un proiect în valoare de 700.000 de euro

Contractul care a expirat în martie anul acesta a fost încheiat cu General Electric (GE) Consumer & Industrial, parte a GE Industrial, care a modernizat sistemul de iluminat public din Curtea de Argeş pentru 700.000 de euro, proiect derulat prin intermediul partenerului ElectroDaniella, conform comunicatului de presă emis de GE Industrial. 

Preşedintele şi directorul executiv al ElectroDaniella, Ferenc Mezei, declara în 2007, la semnarea contractului, că  modernizarea iluminatului stradal din Curtea de Argeş este al 50-lea proiect derulat împreuna cu GE.

 „Deşi Curtea de Argeş este un oraş mic, am dorit ca şi noi să beneficiem de programul de reabilitare oferit de GE. Acest program înseamnă pentru noi, în afară de un sistem unitar de iluminat, şi realizarea unei economii de energie anuale de peste 30%, fără a lua în considerare garanţia de şapte ani oferită”, spunea atunci  viceprimarul de la vremea aceea al oraşului, Costinel Vasilescu.

Un beneficiu promis de 48%

Potrivit hotărârii Consiliului Local din 30 noiembrie 2009, prin modernizarea iluminatului public beneficiul indirect se va realiza, pe durata celor 84 de luni de folosinţă, economisind un consum de energie electrică direct proporţional cu reducerea puterii instalate de la 449,25 KW la 231,50 KW, respectiv  de 48% , conform memoriului tehnic, în condiţiile în care se va beneficia de folosinţa unor instalaţii noi şi moderne”.

În ciuda celor declarate şi asumate de fostul Consiliu Local şi de către fostul viceprimar, facturile la curent pentru iluminatul public au tot crescut la Curtea de Argeş.  Anul acesta, administraţia publică va cheltui 1,4 milioane de lei pentru iluminatul public. Deşi în 2009 a fost modernizat şi au fost montate lămpi economice, factura la curentul consumat pentru iluminatul public a fost din ce în ce mai mare, de la două miliarde de lei vechi în 2009, a ajuns la 12 miliarde în 2010 şi la 14 miliarde în 2015. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email