Deşi i s-a cerut insolvenţa, Primăria Băiculeşti îşi bate joc de banul public

La Băiculeşti a fost mare sărbătoare duminica trecută. Ziua comunei, cu invitaţi de la judeţ, cu concerte şi fripturi a costat bugetul local cam o sută de milioane de lei, după cum reiese din calculele făcute în urma verificării cumpărărilor directe de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). O sută de milioane sparte într-o zi, pentru festivisme, asta în condiţiile în care banii puteau fi folosiţi în multe alte locuri. Administraţia locală nu este însă la prima ispravă de acest gen.

Bani daţi pe cursuri la mare pentru funcţionari

După cum ziarul nostru v-a informat în exclusivitate,  localitatea cu 6368 de locuitori, care are multe probleme, şi-a permis să închirieze două camere în hotelul Siret, de trei stele, din Mamaia, în perioada 31 iulie – 1 august, pentru doi cursanţi. Ofertantul a fost Lectoform Travel SRL din Bacău, iar cele două cursuri, „Curs de formare profesională urbanism” şi „Curs de formare profesionala stare civilă”, au costat aproximativ 2000 de lei.

Cazarea la un hotel de trei stele, la Mamaia, în plin sezon turistic este, desigur, doar o coincidenţă, căci funcţionarii publici au mers la mare să înveţe. Cei aproape 40 de milioane de lei vechi pentru vacanţa, de studii, desigur, a celor doi, s-au plătit din taxele şi impozitele sătenilor din Băiculeşti. Suma nu este mare pentru o localitate mai înstărită, dar pentru comuna argeşeană cu 2100 de gospodării şi 2350 de locuinţe este destul de mult. Şi totuşi, asta nu e tot.

Comuna nu are canalizare, iar drumurile sunt distruse. Din cauza drumurilor, un locuitor al comunei, Simona Niculescu, a cerut insolvenţa Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Băiculeşti.

Datorii mari pentru drumuri nereparate

Pe data de 23 august 2017 a fost pronunțată soluția cererii de insolvență a Unității Administrativ Teritoriale Băiculești formulată de creditoare, Simona Niculescu. Cererea a fost respinsă de Tribunalul Specializat Argeș fără participarea Ministerului Public precum solicitase creditoarea, ce adusese în atenția procurorilor falsurile pe care debitorii le produceau în instanță.

Simona Niculescu a acordat un interviu pentru activenews.ro în care explică toată situaţia. „Fără a cunoaște motivarea instanței, din soluția pe scurt, înțeleg că instanța a considerat aplicabil pragul de 50 % din cheltuieli (buget zice alt articol) instituit de Legea nr. 273/2006 pentru a refuza cererea de deschidere a procedurii de insolvență. Consider că este o veritabilă discriminare a impune unui creditor un prag valoric atunci când un salariat UAT poate obține deschiderea procedurii de insolvență pentru 4 luni de salariu neachitat, orice salariu ar avea. Se mai operează o discriminare la adresa celorlalte societăți comerciale, care intră în insolvență pentru datorii de 40 000 lei neachitate timp de trei luni”, explică Simona Niculescu pentru sursa citată.

Dezamăgită de „timiditatea” unui magistrat 

„Nu îmi pot închipui altă motivare, spre exemplu să fie urmat „raționamentul” primarului care nu înțelege forța și valoarea unui titlu executoriu. Mai ales că judecătorul sindic a fost același magistrat ce a pronunțat în 2015 o soluție devenită celebră și rămasă definitivă, ce-mi acorda despăgubiri de 80 de euro/zi pentru a închiria un 4×4. Atunci când scrie negru pe alb „Noi Președintele României, ordonăm executorilor, procurorilor să aducă la îndeplinire” o sentință, cu greu ar putea pretinde un magistrat că nu înțelege.

Sunt dezamăgită de „timiditatea” magistratului, ce părea în 2015 a fi înțeles obligația de a aplica cu prioritate prevederile tratatelor internaționale ratificate de către Țara noastră. Acum însă după cum reiese din soluția pe scurt, discriminarea nu a părut să o deranjeze. Magistrata nu a părut deranjată nici de întârzierea fără temei legal a judecății. Cu toate că textul legal prevede un termen de 48 de ore în care Tribunalul trebuia să transmită cererea de chemare în judecată debitorilor, aceasta a fost trimisă după 10 zile. Cu toate că persoanele responsabile de întârziere sunt datoare să despăgubească material și moral partea, nici această cerere nu a fost acceptată”, le spune Simona Niculescu jurnaliştilor de la activenews.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email