Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici, susține că, așa cum s-a stabilit și în urma întâlnirii de marți dintre delegația condusă de Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, și prim-vicepreședintele PNL și primarul Sibiului, Klaus Iohannis, descentralizarea va fi făcută prin asigurarea integrală a resurselor financiare către autoritățile publice și locale. Deputatul PSD precizează că modul în care va fi realizat procesul de transfer al competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale este unul vital pentru dezvoltarea pe viitor, atât la nivel local cât și național, motiv pentru care USL acordă o atenție deosebită pentru a asigura în acest mod nu numai o reducere a birocrației, ci și o apropiere a cetățeanului față de instituțiile statului.
“Toate aceste instituții vor trece în competența autorităților locale, cu excepția organismelor de control și inspecție de la fiecare minister. Vor fi în continuare discuții pe marginea descentralizării care va fi făcută la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum și de la Ministerul de Interne. Vor fi consultări cu partenerii noștri liberali, la nivel ministerial, dar și cu autoritățile locale. Există decizia politică pentru această descentralizare. Acest proces ar fi trebuit făcut în urmă cu mai mulți ani, dar guvernarea PDL nu a dorit să ofere putere comunităților și autorităților publice. Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă distinctă în legea bugetului de stat pe fiecare judeţ sau autoritate locală în parte, cel puţin pentru 2014. Așa cum s-a angajat în programul de guvernare, executivul Ponta va asigura, pe lângă competențe și atribuții, și sursele de finanțare reglementate prin lege și cuprinse în legea bugetului de stat pe 2014. Nu vrem să repetăm greșeala făcută de foștii guvernanți care au dat, de exemplu, spitalele în administrarea autorităților locale, dar nu și fondurile necesare. Autoritățile locale știu cel mai bine care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile, pot identifica și aplica rapid soluții la ele. În plus, crește gradul de autonomie al autorităților locale, iar pentru cetățean acest lucru înseamnă că își poate obține orice document necesar într-un timp mult mai scurt și cu mai puține cheltuieli. Descentralizarea, așa cum o propune Guvernul Ponta, înseamnă un pas important spre reducerea birocratizării, în contextul în care, acolo unde vor fi identificate oportunități, procesul de descentralizare va continua și anul viitor”, a precizat Chestorul Camerei Deputaților Mircea Drăghici. În urma consultărilor de marți au fost stabilite mai multe ministere ale căror competențe vor fi transferate autorităților locale. Astfel, de la Ministerul Sănătăţii, vor trece la consiliile judeţene Direcţia Judeţeană de Sănătate, Centrele Judeţene de Aparatură Medicală, Centrele de Diagnostic şi Tratament, Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate. De la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor fi descentralizate actualele Direcţii Agricole Judeţene, fără unitatea fitosanitară, Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrofizice, Casele Agronomului. Camerele Agricole se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol, structură care va funcționa sub autoritatea consiliului judeţean.
De la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice vor fi trecute la consiliile judeţene Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, iar administrarea plajelor turistice, maritime şi fluviale, a plajelor râurilor, pârâurilor şi altor structuri va fi transferată de asemenea la autorităţile locale.
De la Ministerul Tineretului şi Sportului vor trece la autorităţile locale Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor, care vor fi transferate în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz.
De la Ministerul Transporturilor vor fi descentralizate administrarea porturilor fluviale şi s-a convenit ca societatea comercială de transport Metroul Bucureşti „Metrorex” să treacă sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
De la Ministerul Educației, la rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar, se va adăuga învăţământul tehnic şi profesional, în care consiliile locale vor avea competenţe în organizarea reţelei şcolare. Palatele şi cluburile copiilor vor trece din domeniul public în domeniul public local sau judeţean, după caz, iar Cluburile Sportive Şcolare vor trece în autoritatea consiliilor locale sau judeţene.
Deputat PSD Mircea DRĂGHICI
Chestor al Camerei Deputaţilor