Zilele trecute, deputatul Mircea Drăghici, Chestor al Camerei Deputaţilor şi consilier onorific al Prim-Ministrului României, a organizat o întâlnire de lucru, având ca temă: “Reglementarea deficienţelor legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice de lucrări”. În cadrul întrevederii au fost dezbătute o serie de aspecte legislative care determină fenomenul muncii la negru.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Argeş, Asociaţiei Române a Oamenilor de Afaceri, Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România, precum şi reprezentanţi ai Ministerelor Dezvoltării şi Muncii.
Mircea Drăghici, consilierul onorific al Prim – Ministrului Victor Ponta, în calitate de gazdă a evenimentului, a supus atenţiei invitaţilor informaţii cu privire la un Memorandum aflat în lucru la Guvernul României, pe tema combaterii fenomenului muncii la negru în sectorul lucrărilor executate în baza contractelor de achiziție publică. Invitații au beneficiat de o prezentare a situației actuale cu accent pe deficiențele legislative existente. Participanții la dezbatere au reclamat lipsa unor baze de date integrate și faptul că subcontractarea nu este reglementată clar la fel ca în alte state europene. În a doua parte a prezentării au fost trecute în revistă principalele propuneri de măsuri avute în vedere pe termen mediu și lung pentru a reglementa acest domeniu.
Deputatul argeşean le-a solicitat invitaţilor să contribuie prin experienţa dobândită în calitate de actori implicaţi pe această problematică şi să ofere un sprijin real în concretizarea acestui proiect, ca parte esenţială a procesului de reducere a muncii la negru. Expunându-şi nemulţumirile cu privire la problemele existente la acest moment în domeniu, participanţii la eveniment au susţinut necesitatea şi oportunitatea acestei iniţiative.
“Puternicul efect multiplicator pe care îl are sectorul construcţiilor asupra creării de noi locuri de muncă impune o analiză corelată a tuturor reglementărilor ce pot reprezenta pârghii legislative menite să contribuie la creşterea economică. În contextul în care cea mai mare parte a lucrărilor realizate în România reprezintă investiţii publice finanţate în concordanţă cu obiectivele de dezvoltare asumate de către autorităţile publice, analiza cadrului legislativ specific atribuirii contractelor de achiziţie publică de lucrări şi, ulterior, executării efective a obligaţiilor ce decurg din acestea reprezintă o prioritate majoră”, a susţinut Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici.