Declaraţia deputatului Mircea Drăghici privind regionalizarea

De foarte multe ori, în întâlnirile cu aleşii locali, am auzit vorbindu-se de faptul că deciziile cu impact direct asupra comunităţilor locale sunt luate la nivelul administraţiei publice centrale. Astfel, pe bună dreptate, reprezentanţii autorităţilor locale se plâng de lipsa de comunicare sau de o comunicare defectuoasă pentru gestionarea problemelor şi, implicit, pentru găsirea celor mai bune soluţii de rezolvare a acestora.
Cu un trecut puternic al statului centralizat, după anul 1990 şi în mod deosebit după momentul aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, discuţia referitoare la descentralizarea administrativă a ţării a căpătat o amploare deosebită, acest subiect ocupând un loc important pe agenda publică românească.
În acest sens, una dintre priorităţile Guvernului condus de Victor Ponta este reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, prin crearea regiunilor, diviziune folosită de numeroase state europene.
Fiind un proiect de importanţă strategică pentru viitorul ţării, viitoarea configuraţie a regiunilor va fi generată în baza unei analize complexe şi profunde şi nicidecum nu se va realiza, aşa cum spun cei care critică negativ acest demers, pe criterii politice.
Pe această cale, doresc să salut declaraţiile recente ale domnului Liviu Dragnea, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice care a ţinut să sublinieze importanţa regionalizării în planurile de dezvoltare a României, oferind totodată asigurări că grupul de analiză format din academicieni, doctori, experţi, aleşi locali, parlamentari şi reprezentanţi ai societatăţii civile lucrează intens pentru a obţine cea mai bună configuraţie administrativă posibilă în contextul actual.
Totodată, în această perioadă Vicepremierul Liviu Dragnea a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai unor state cu o experienţă de succes în ceea ce priveşte regionalizarea. Astfel, ţin să menţionez întrevederea cu eurodeputata poloneză Danuta Hubner, preşedinta Comisiei pentru dezvoltare regională a  Parlamentului European şi fost comisar european pentru politică regională. În opinia mea, Polonia reprezintă un model de succes din care România are multe de învăţat, motiv pentru care domnul Dragnea a pus bazele unei colaborări strânse cu experţi ai ministerelor de resort din Polonia.
O altă întrevedere importantă pe care domnul Dragnea a avut-o în ultima perioadă este cea cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională, care a salutat iniţiativa de a demara procesul de regionalizare, arătându-şi interesul faţă de viitoarea evoluţie a acestuia.
Mai mult, în perioada 20-21 martie 2013, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, a efectuat o vizită de lucru la Paris, ocazie cu care a purtat discuţii cu membri marcanţi din administraţia franceză precum Alain Rousset, preşedinte al Asociaţiei Regiunilor din Franţa, Bruno Le Roux, deputat de Seine-Saint-Denis, preşedinte al grupului PS din Adunarea Naţională şi Andre Laignel, primar al Issoudun, prim-vicepreşedinte delegat al Asociaţiei primarilor din Franţa.Vicepremierul a participat şi la Seminarul tematic privind cooperarea descentralizată şi a avut întrevederi bilaterale cu Marylise Lebranchu, Ministrul Reformei de stat, al Descentralizării şi al Funcţiei publice şi cu Michel Delebarre, preşedintele Asociaţiei comunităţilor urbane din Franţa.
Astfel, am încredere că noua formă de organizare administrativ- teritorială ce se va contura în urma procesului de regionalizare va influenţa în mod pozitiv rata de absorbţie a fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. În acelaşi timp, sunt perfect conştient de faptul că efectele benefice ale regionalizării se vor consolida în timp şi că, pas cu pas, reforma administrativă va reuşi să reducă decalajele economice existente, permiţându-le acestora o dezvoltare bazată  pe caracterul specific al fiecărei regiuni şi pe nevoile concrete ale cetăţenilor.
În acest sens, susţin cu tărie că, în actualul context socio-economic, procesul de regionalizare are o importanţă majoră pentru viitorul ţării şi sper că anul 2013 va marca începutul unei noi configuraţii administrative a României.
Nu în ultimul rând, în contextul dezbaterilor Comisiei de revizuire a Constituţiei, consider că acesta este momentul oportun pentru introducerea pachetului de legi privind regionalizarea. Astfel, noua Constituţie a României va face referire la noţiunea de regiune, ceea ce va permite ulterior pregătirea cadrului instituţional necesar pentru  implementarea regionalizării.
Deputat
Mircea Gheorghe DRĂGHICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email