Profesorul Gheorghe Ungureanu, preşedintele Partidului Comuniştilor (Nepecerişti) a fost unul dintre personajele importante în revoluţia care a avut loc la Curtea de Argeş. Domnia sa ne povesteşte cum a decurs în municipiu revoluţia, din punctul său de vedere, fireşte.
„Curtea de Argeş a fost singura localitate unde revoluţia a ieşit victorioasă. Pretutindeni a învins contra revoluţia. La 22 decembrie s-a declanşat revoluţia, acest lucru fiind anunţat şi la Radio Europa Liberă. La ora 08:25 am înfiinţat la Şcoala din Cicăneşti Comitetul Popular Revoluţionar şi am redactat proclamaţia”, povesteşte Gheorghe Ungureanu, preşedintele Partidului Comuniştilor (Nepecerişti). După numai câteva ore, Gheorghe Ungureanu era ales preşedintele Comitetului Popular Revoluţionar al oraşului Curtea de Argeş. „La ora 14:30 am venit la Curtea de Argeş unde mulţimea m-a remarcat şi a început să-mi strige numele. La primărie erau foarte multe grupuri de oameni. Eu mi-am făcut loc prin mulţime şi m-am urcat pe copertina din faţa primăriei. Însă, acolo erau şi mulţi oameni din cadrul PCR care doreau stricarea ordinii. Eu de acolo am putut proclama victorioasă revoluţia. Tot în aceeaşi zi s-au făcut presiuni pentru înlăturarea mea din funcţie. Membrii PCR au pus ca preşedinte un inginer, care era colaborator de al lor”, mai spune Gheorghe Ungureanu.
„Am trimis echipe de voluntari pentru a lupta la Bucureşti”
În acea perioadă Comitetul Popular Revoluţionar Curtea de Argeş a trimis echipe de voluntari în toată ţara pentru a sprijini mişcarea revoluţionară. „Am trimis oameni la Sibiu, Arad, Timişoara, Bucureşti, dar şi în alte părţi. Oamenii simpli, muncitori, au adus alimente pentru cei care aveau nevoie. Alţi voluntari au cerut arme pentru a merge să lupte la Bucureşti. Unul dintre ei chiar a fost rănit în zona Gării de Nord, dar am luat legătura cu el şi l-am ajutat cu tot ce a avut nevoie”, povesteşte tovarăşul Ungureanu. Chiar şi la Curtea de Argeş s-au înregistrat câteva evenimente mai deosebite. „Gărzile noastre revoluţionare au prins o echipă de oameni, în zona magazinului Vidraru, care avea misiunea de crea diversiune în zonă şi i-au predat armatei. De asemenea, o femeie a fost rănită în zona fabricii de confecţii din oraş. Echipele noastre mai verificau şi anunţurile false pe care le primeam şi care aveau ca scop crearea de panică. Se spunea că apa din zonă va fi otrăvită, că se va pune explozibili în fabrici, dar nu s-a confirmat nimic”, spune profesorul. În opinia tovarăşului Ungureanu revoluţia la Curtea de Argeş s-a încheiat pe 26 decembrie 1989. „Doar atât a durat revoluţia, pentru că apoi toată lumea a trecut de partea puterii contra revoluţionare de la Bucureşti. Apoi, în toate instituţiile şi întreprinderile s-au creat comitete care au distrus această ţară. Doar atât a durat revoluţia cu caracter progresist. La scurt timp eu am fost din nou ales preşedinte al Comitetului Popular Revoluţionar. Am stat în funcţie doar până pe 17 februarie, când am fost înlăturat din nou din funcţie, pentru a fi numit unul de-al lor”, a încheiat Gheorghe Ungureanu.