De Ziua Regalităţii, liberalii din Curtea de Argeș au depus o coroană de flori la mormintele regilor României

Liberalii din Curtea de Argeș au marcat astăzi Ziua Regalități. O delegație condusă de președintele PNL Curtea de Argeș, Cosmin Petrescu a depus o coroană de flori la capela unde sunt înmormântați regii României.

10 mai este Ziua Regalităţii și a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, când au venit comuniştii la putere.

Celebrarea Zilei de 10 mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de către ocupaţia germană, iar a doua oară de către regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Din punct de vedere istoric, o primă semnificaţie a zilei de 10 mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866.

A doua semnificație a zilei de 10 mai este obţinerea independenței României față de Imperiul Otoman, unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol, care i-a adus prestigiu și recunoaștere la nivel european. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman.

A treia semnificație a zilei este că la 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email