În foarte multe primării din ţară nu mai sunt bani de salarii, după ce lefurile au fost majorate ca urmare a aplicării Legii salarizării unitare. În la fel de multe localităţi creşterile salariale s-au făcut cu scandal, locuitorii exprimându-şi public nemulţumirile legate de raportul dintre salariile funcţionarilor şi profesionalismul şi atitudinea lor în relaţia cu cetăţenii.
Salariile au crescut şi în primăriile din zona Curtea de Argeş. În municipiu reacţiile au fost numeroase atât din partea unor consilieri locali dar şi din partea comunităţii, argeşenii exprimându-şi nemulţumirea pe toate reţelele de socializare, la redacţiile ziarelor şi chiar la primării. Problema este că primele două luni cu lefuri mari au trecut fără să sesizeze cineva vreo schimbare în bine în activitatea funcţionarilor. În plus, după euforia unor lefuri mai mari a apărut o situaţia delicată – de unde vor fi luaţi bani pentru salariile mărite anul viitor. În unele locuri nu sunt probleme, alţii vorbesc cu jumătate de gură despre creşteri de taxe şi impozite, dar sunt şi comune în care creşterea a fost foarte mică iar cetăţenii care locuiesc acolo pot plăti, cu impozitele lor, salariile funcţionarilor din primărie.
La Curtea de Argeş
La Curtea de Argeş sunt bani pentru salariile angajaţilor Primăriei şi ai serviciilor subordonate, spune directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. „Până la sfârşitul anului sunt bani. La anul, vom vedea. Nu am creionat deocamdată bugetul şi nu ştim cum va fi. Stăm bine cu încasările din taxe şi impozite”, spune Ghoerghe Florescu. „Depinde de Consiliul Local, ce va face cu impozitele, dacă le va majora sau nu”, precizează directorul economic al Primăriei. Dacă aleşii locali vor decide să crească dările locale, nu vor fi deloc probleme cu lefurile, dar dacă nu se va hotărî asta probabil că se vor lua bani din alte părţi. „Nu ştiu de unde, Consiliul Local hotărăşte”, declară Florescu. Cel mai probabil, sumele vor fi luate de la investiţii.
La Arefu
La Primăria Arefu nu sunt bani cu acordarea salariilor mărite angajaţiilor instituţiei şi a serviciilor subordonate. „Am avut o prevedere bugetară mai mare, şi nu am sărit calul la creşterea salariilor”, spune primarul Gheorghe Stoican. „El le-am spus – ăştia sunt banii, nu putem da mai mult, cui nu-i convine e liber să facă ce vrea”, zice edilul.
Primarul de la Arefu declară că majorarea salarială a fost de maxim 20%, ceea ce nu a dus la împovărarea excesivă a bugetului local. Comuna Arefu are, oficial, 2300 de locuitori, iar Primăria 18 angajaţi, plus trei posturi vacante.
La Corbeni
Nici la Corbeni nu sunt probleme cu lefurile angajaţilor Primăriei, ne asigură primarul Remo Mateescu. „Majorarea a fost cam de 20% şi am avut prevederi bugetare, nu a fost nevoie de o rectificare a bugetului”, spune primarul din Corbeni. Totuşi, doar cei 22 de angajaţi ai Primăriei nu trebuie să-şi facă probleme cu leafa, pentru că trei angajaţi de la serviciul de apă canal şi de la cel de salubritate nu mai au bani de salarii. „Cei trei sunt plătiţi pe autofinanţare, iar oamenii nu prea plătesc apa şi gunoiul. O să facem o şedinţă de Consiliu Local şi o să propun rectificarea bugetului, să vedem de unde luăm să le dăm şi lor salariile”, spune primarul Mateescu.
Pentru anul viitor, edilul spune că o să vadă ce face cu banii. „Vedem cum stăm cu încasările bugetare, dacă ne încadrăm rămânem la salariile astea, dacă nu, le scădem”,afirmă Remo Mateescu. Comuna Corbeni are 5600 de locuitori, conform ultimului recensământ.
La Albeşti
Primăria Albeştii de Argeş are 34 de angajaţi, inlcusiv bibliotecare, muncitorii necalificaţi de la şcoli, cei aflaţi în concediu de îngrijire a copilului, etc. „La noi salariile au crescut cu 22 – 23%. Avem bani la buget, pe raza comunei noastre avem o Hidrocentrală, iar anul trecut am încasat din impozite şi taxe vreo 500.000 de lei, ne-a salvat suma asta”, spune Gabriel Popa, primar la Albeşti. „Să vedem ce primim de la Consiliul Judeţean şi de la Ministerul de Finanţe, pentru cheltuieli de funcţionare, anul următor. Ne rămân bani oricum şi din bugetul local”, a precizat edilul. La Albeşti sunt 5780 de locuitori.
La Valea Danului
Cea mai mică creştere salarială pentru angajaţii Primăriei s-a făcut al Valea Danului, unde, spune primarul Vasile Preda, bugetul local nu a fost împovărat. „După ce a apărut legea (salarizării unitare – n.a.) eu şi colegii mei am primit tot felul de adrese prin care ni se atrăgea atenţia să ne încadrăm în anvelopa bugetară. La noi consilierii locali au rămas la acelaşi nivel al indemnizaţiei, la primar şi viceprimar salariul a fost stabilit prin lege, ceilalţi nu puteau depăşi salariul vicepirmarului, şi nu a fost cazul, doar secretarul şi contabilul s-au apropiat puţin, iar la ceilalţi au fost creşteri minore. Creşterea a fost în medie de 10 – 12%. Sincer vă spun că nu am fost mulţumit de creşterea făcută, pentru că dacă vrei performanţă trebuie să le dai şi salarii colegilor, dar ăştia au fost banii. Legea ne-a îngrădit şi a spus – încadraţi-vă în anvelopă – nu am putut să facem nimic. Avem bani şi la asistenţă socială şi pentru salarii până la sfârşitul anului. E o problemă cu salariile pentru trimestrul patru la şcoală, dar acolo nu este treaba noastră, cu siguranţă vom primi banii”, afirmă primarul Preda.
În 2018 banii pentru salariile celor din Primărie nu vor fi o problemă crede acesta, şi nu va fi nevoie de vreo creştere a texelor şi impozitelor locale. „Niciodată nu o să creştem, nu eu, Consiliul Local, taxele şi impozitele ca să asigurăm salarii”, spune Vasile Preda. Primăria Valea Danului are 22 de angajaţi şi 3015 locuitori.