Sfârşitul acestei săptămâni are o semnificaţie aparte pentru creştinii ortodocşi din municipiul Curtea de Argeş şi nu numai. În fiecare an, în data de 6 decembrie aceştia au bucuria de a-l sărbători pe Sfântul Ierarh Nicolae, iar o zi mai târziu, pe 7 decembrie, pe Sfânta Muceniţă Filofteia, ale cărei moaşte se află la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Sâmbătă vine Moş Nicolae
Credincioşii îl sărbătoresc sâmbătă pe Sfântul Nicolae, care este considerat patronul mai multor oraşe şi localităţi din ţară sau din străinătate. În vremea în care a trăit, acesta a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de le Dumnezeu, pe bolnavi. Sfântul Nicolae este şi protectorul copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.
În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură; stăpâneşte apele, fiind patron al marinarilor pe care îi scapă de la înec; apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
Duminică, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Filofteia. Ziua de 7 decembrie a fost aleasă ca dată de prăznuire după ziua Sfântului Nicolae întrucât moaştele ei au stat secole în şir în biserica domnească din Curtea de Argeş, ce are hramul Sfântului Nicolae. Sfânta Munceniţă Filofteia s-a născut pe la începutul veacului al XIII-lea în oraşul Târnovo, care pe atunci era capitala Imperiului romano-bulgar întemeiat şi condus o vreme de fraţii Petru şi Asan, români de neam. În greceşte numele acesteia, Filofteia, înseamnă „iubitoarea de Dumnezeu”, lucru pe care l-a dovedi cu fapte în cursul scurtei sale vieţi pământeşti.
Astfel, cu acest prilej, ca în fiecare an, mii de credincioşi, din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi să participe la Curtea de Argeş, la slujba oficiată cu prilejul acestei sărbători. Creştinii vin aici pentru a se ruga la moaştele Sfintei, pentru sănătate şi pentru a fi feriţi de necazuri ori primejdii în anul următor.