De Sf. Dumitru, aglomeraţie mare în Piaţa Centrală

Ieri, în Piaţa Centrală, profitând de faptul că a fost zi de sărbătoare, au venit mai mulţi comercianţi din comunele arondate municipiului. De asemenea, numărul clienţilor a fost mai mare faţă de o zi normală. Astfel, pe platoul din faţa halei de carne, mai mulţi comercianţi şi-au întins marfa direct pe jos sau pe folii de celofan. Aici argeşenii puteau cumpăra ghivece cu flori, tuciuri de diferite dimensiuni, ciorapi şi mănuşi de lână, pulovere şi veste croşetate, dar şi căciuli sau piei tăbăcite. O parte din  aceşti comercianţi ne-au spus că obişnuiesc să vină la piaţă doar când este o sărbătoare mai importantă. „Nu vin des la piaţă, ci doar la zi de sărbătoare, pentru că vine mai multă lume. Sunt din Nucşoara şi am venit cu ciorapi şi pulovere croşetate. Am vândut câteva perechi de ciorapi la un om mai în vârstă. Stau până pe la 14:00, că după nu prea mai vine lume. Acum de dimineaţă vin toţi la piaţă”, spune tanti Ioana, una dintre comerciante.
50 de lei un pulover de lână
O pereche de ciorapi costă 8 lei, un pulover de lână 50 de lei, iar o vestă se vinde cu 30 de lei. Cele mai scumpe sunt căciulile de din blană, al căror preţ sare de 100 de lei. Însă, oamenii sunt dispuşi să negocieze preţul fiecărui produs. „Noi negociem cu oamenii. Mai lăsăm şi noi la preţ, mai pun şi ei ceva la preţul pe care îl oferă şi ne înţelegem, doar suntem oameni. De obicei persoanele în vârstă cumpără de la noi, pentru că cei mai tineri nu mai poartă astfel de lucruri croşetate. Mai cumpără şi cei care vin de la ţară haine de astea. Cele de lână sunt foarte călduroase”, spune o altă comerciantă. Pe platoul din faţa halei de carne, printre oameni, o femeie se plimbă cu câteva linguri în mână şi încearcă din răsputeri să îşi vândă marfa. „Linguri de lemn ieftine. 2 lei bucata, cine ia mai multe are reducere”, strigă femeia.
Oameni mulţi, vânzare slabă
Tanti Lenuţa a venit în Piaţa Centrală din comuna Corbi. Femeia a venit cu o plasă de rafie plină cu pulovere de lână şi ciorapi. Marfa o avea întinsă pe câteva foi de ziar şi aştepta cu nerăbdare clienţii, în timp ce îşi freca mâinile ca să se încălzească. „Mamă, am venit dis de dimineaţă ca să scap repede de marfă, dar nu prea e vânzare. Măcar dacă aş vinde de vreo două pulovere de astea groase ca să nu le mai car după mine acasă. Toată vara am croşetat la ele şi acum vreau să fac şi eu un ban. Dacă nu le vând acum sper să le dau în perioada sărbătorilor de iarnă, când mai vin la piaţă”, spune femeia. Deşi în piaţă erau mulţi oameni, aceştia nu se înghesuiau să cumpere diferite lucruri. Majoritatea se plimbau printre comercianţi, se uitau la marfă, întrebau de preţ şi apoi plecau mai departe. „Nu am venit să cumpăr ceva anume. Am zis că dacă e sărbătoare să trec şi eu prin piaţă să văd ce mai e. Aici mă mai întâlnesc cu câte un prieten şi mai stăm de vorbă”, spune Vasile Răducu, din municipiu. Tot în piaţă, argeşenii puteau să cumpere tuciuri de diferite dimensiuni cu preţuri cuprinse 10 şi 200 de lei în funcţie de dimensiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email