De Înălţare nu trebuie să împrumuţi sare sau să faci foc

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc joi Înălţarea Domnului, care mai este cunoscută în popor şi ca ziua de „Ispas” sau „Paştele Cailor”. În toate bisericile au loc, cu acest prilej, slujbe religioase care amintesc credincioşilor ceea ce s-a întâmplat cu peste 2.000 de ani în urmă, când Iisus Hristos s-a Înălţat la ceruri cu 40 de zile de la Înviere Într-o asemenea zi, în casele creştinilor ortodocşi este mare sărbătoare, iar datinile şi obiceiurile specifice Înălţării Domnului sunt păstrate cu mare sfinţenie. Gospodinele pregătesc mâncăruri alese şi roşesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuţi în nefiinţă. Un alt obicei specific Înălţării Domunului este acela de a purta frunze de nuc şi leuştean la brâu, pentru că aşa a avut şi Isus Hristos când s-a înălţat la ceruri.
Ce va mai fi semănat după această zi nu va avea roade
Ca aproape orice sărbătoare religioasă, Înălţarea Domnului aduce cu ea şi o serie de superstiţii culese din popor, de-a lungul vremii, cele mai cunoscute fiind următoarele:
– Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai;
– Nu este bine ca la Înălţare să împrumuţi sare sau să faci foc, fiindcă îţi va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânţă;
– Legat de agricultură, ce va fi semănat după Înălţarea Domnului nu va avea roade;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email