De ieri, Casa Corbeanu nu mai există! Monumentul istoric declasat de Gheorghe Boncea a fost dărâmat noaptea

Casa Corbeanu, monument istoric declasat de omul de afaceri Gheorghe Boncea din Lista monumentelor istorice nu mai există de ieri. Angajaţi ai acestuia au lucrat marţi ziua şi marţi noaptea până când din clădire nu a mai rămas nimic. Marţi seara, asupra Pieţei Centrale a plutit, preţ de câteva ore, un nor de praf. Pe strada Decebal, utilajele au dărâmat ceea ce mai rămăsese din fostul monument istoric, au blocat strada, şi au luat tot ce a rezultat din demolare. Scandalul legat însă de acest imobil nu este nici pe departe terminat.
Distrugerea istoriei tocmai a început
Profesorul Nicolae Lazăr, de la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, preşedinte al Asociaţiei „Călţun” Club UNESCO, este unul dintre cei care au trimis memorii instituţiilor abilitate să oprească demolarea clădirii. „Apelul pentru salvarea oraşului vechi şi oprirea demolărilor”, a fost trimis la Primărie şi la Ministerul Culturii. „(…)Apelul nostru se referă la faptul că (…) au început şi distrugerile. El se referă explicit la faptul că o construcţie încă solidă de secol XIX, Casa Corbeanu din strada Decebal nr. 4, este arbitrar declasată şi se intenţionează demolarea.
În consecinţa solicităm Primăriei municipiului Curtea de Argeş, Consiliului Local Curtea de Argeş, Comisiei Judeţene şi Naţionale a Monumentelor Istorice să acţioneze rapid şi sa retragă orice avize date ilegal în ultimele luni şi să nu emită autorizaţie de demolare mai ales că există un proiect de conservare prin includerea într-o construcţie de sticlă – şi acesta prost conceput.
Considerăm că nu se poate declasifica o construcţie în condiţiile în care autorităţile locale nu dau niciun aviz.
Opriţi orice demolare în zona istorică până la definitivarea PUZ-ului. Ceea ce căutăm toţi este nevoia de nemurire, de exprimare a utilităţii vieţii noastre, a mentalităţii existenţei unei întregi cohorte de înaintaşi pe care stăm în drumul nostru spre viitor, să ne păstrăm zestrea ce onorează oraşul pentru a o lăsa moştenire urmaşilor.
Spre binele oraşului sperăm că apelul nostru va fi înţeles şi se vor lua măsurile necesare.
Până la primirea răspunsului OPRIŢI distrugerea oraşului Curtea de Argeş”, scriau în urmă cu o lună prof. academician doctor Gheorghe Păun, prof. Daniel David – doctor în istorie, prof. Nicolae Lazăr – Colegiul Naţional Vlaicu Vodă, ing. Nicolae Savu – urmaş de moşnean argeşean.
Apelul nu a avut succes, după cum se vede, pentru că Primăria a dat aviz de demolare, iar Casa Corbeanu nu mai există. Distrugerea istoriei a început deja la Curtea de Argeş.
Profesorul Lazăr, înjurat de Boncea
Luni, profesorul Lazăr a fost în Piaţa Centrală şi a făcut poze în timp ce Casa Corbeanu era demolată. „Am făcut poze din parcare până când m-a văzut Boncea şi a venit la mine. Mi-a vorbit urât şi mi-a spus că nu am voie să fac poze. I-am spus că sunt în parcare, pe domeniu public, şi a zis că şi parcarea e a lui”, ne-a spus ieri Nicolae Lazăr.
Şi totuşi, parcarea din Piaţa Centrală nu e a lui Boncea. „Parcarea aparţine municipiului, şi nu văd de ce ar fi concesionată sau închiriată, căci deserveşte piaţa”, ne-a declarat secretarul Primăriei, Radu Chirca.
Chestiunea legată de parcare este foarte importantă, căci dacă nu are locurile de parcare prevăzute de lege, Boncea nu poate obţine autorizaţia de construire pentru supermarketul pe care vrea să-l facă în locul Casei Corbeanu.
Ieri, şeful Direcţiei Arhitect Şef din cadrul Primăriei nu a fost de găsit pentru a spune dacă SC Isdum, firma lui Gheorghe Boncea, are autorizaţie de construire, aşa că l-am întrebat pe primarul Nicolae Diaconu. „Pentru demolare are avize şi autorizaţii. Nu ştiu dacă are autorizaţie de construire pentru supermarket. Parcarea e a Consiliului Local, cred că are teren destul acolo să facă şi parcare”, ne-a spus primarul.
Punct final istoriei. Casa Corbeanu, supermarket Boncea
Casa Corbeanu era situată la numărul 4 pe strada Decebal, fusese construită în secolul al IX-lea şi a fost, şi până de curând s-a aflat pe Lista monumentelor istorice. În septembrie 2011 a apărut însă în Monitorul Oficial Ordinul cu nr. 2458 privind declasarea din Lista monumentelor istorice a imobilului. Potrivit legii, declasarea unui monument se poate face la cererea proprietarului, în baza unui referat de specialitate al Direcţiei Culturii şi Cultelor, cu avizul comisiilor regionale şi naţionale ale Direcţiei Monumentelor Istorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email