De ce nu se poate înfiinţa la Curtea de Argeş poliţie locală

Consilierul local Mihăiţă Nastea a propus la ultima şedinţă de Consiliu Local înfiinţarea poliţiei locale. La punctul diverse al ordinii de zi a întrunirii Nastea a spus –  „Propun înfiinţarea poliţiei locale, pentru că suntem singurul oraş din Argeş care nu are aşa ceva. Cine e de acord?!”, iar drept răspuns colegii săi au izbucnit în râs. „Suntem în afara ordinii de zi, nu putem vota asta!”, i-au râs în nas consilierii. Nastea nu a avut succes cu explicaţiile sale, pentru că aleşii s-au ridicat şi au plecat, prea puţin spre deloc interesaţi de poliţia locală. „Aşa e legea, poliţia locală se înfiinţează la iniţiativa unui consilier local, nu trebuie făcut nimic altceva”, ne-a spus Mihăiţă Nastea, precizând că a vorbit cu primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, cel care i-a spus şi că municipiul Curtea de Argeş este singura localitate urbană din judeţ care nu are poliţie locală.
Primarul Nicolae Diaconu l-a întrebat – „de unde luăm bani pentru salarii?!”, iar secretarul municipiului, Radu Chirca, i-a explicat – „Nu ne permite legea să o înfiinţăm pentru că nu poate fi depăşit numărul de personal care este acum”.
Ce atribuţii are
Potrivit legii, poliţia locală are următoarele atribuţii: menţine ordinea şi liniştea publică în zonele şi locurile stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, aprobat în condiţiile legii; menţine ordinea publică în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice, a unităţilor sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în zonele comerciale şi de agrement, în parcuri, pieţe, cimitire, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică; asigură fluenţa circulaţiei pe drumurile publice din raza teritorială de competenţă, având dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicul exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice; verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi sesizează nereguli constatate privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în zonele unde se aplică marcaje rutiere, etc.
Când s-a vorbit despre ea
Pe vremea fostului primar Gheorghe Nicuţ, înfiinţarea poliţiei locale era o discuţie la ordinea zilei. Nicuţ găsise şi sediul – la subsolul Primăriei, şi cu siguranţă se orientase şi la conducerea ei. Între timp, s-a renunţat la idee, din cauza banilor puţini şi a slujbelor din Primărie care au trebuit să fie salvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email