De ce nu se face ordine în transportul local

Preţul unui bilet pe microbuzele transportului local s-a scumpit, după cinci ani de stagnare. Consiliul Local a aprobat cererea transportatorilor autorizaţi, după ore întregi de discuţii. Niciunul dintre consilierii locali nu s-a întrebat, sau nu a spus în şedinţă, cât este biletul la transportatorii neautorizaţi care circulă fără ca cineva să-i deranjeze.

Problema „piraţilor” din transportul local a ţinut multă vreme prima pagină a ziarelor în urmă cu vreo câţiva ani. La una dintre puţinele acţiuni de depistare a transportatorilor neautorizaţi a luat parte şi un consilier local, dl. Gheorghe Bugeac. Fireşte că amenzile aplicate atunci au fost contestate, iar participanţii la acţiune, daţi în judecată. Dl. Bugeac a trebuit să meargă de două ori la Sibiu, acolo unde a fost strămutat procesul, dar niciun jurist de la Primărie nu a fost prezent la proces. Municipalitatea a pierdut atunci, cum pierde şi acum. La şedinţa de săptămâna trecută, cea cu scumpirea biletelor, s-a discutat pe larg despre profitul pe care asociaţia transportatorilor autorizaţi îl face, poate pe seama creşterii tarifelor. Dar s-a discutat puţin spre deloc despre pagubele pe care le suferă aceeaşi firmă din cauza celor care fac concurenţă neloială şi care ar nu trebui să mai existe. Cine are interes ca transportul local să rămână ca acum 10 ani, cu aceiaşi „piraţi” care nu dau bilete, sau dacă dau, nu sunt în ordine, de ce municipalitatea, împreună cu Poliţia, nu fac nimic pentru ca această activitate să intre, odată pentru totdeauna, în normalitate?!
Îmi amintesc de perioada despre care am scris mai sus, când scandalurile, dosarele penale şi procesele erau la ordinea zilei. Poliţiştii amendau, amendaţii contestau şi făceau plângeri pe numele poliţiştilor. Din motive care îmi scapă, lucrurile s-au potolit. Nu că s-ar fi rezolvat problemele, pe străzi şi prin staţii sunt aproape aceleaşi microbuze ca acum 10 ani, dar cineva a decis să lase totul baltă, iar jungla să continue şi în transport, că doar nu e singurul domeniu în care se manifestă, cel puţin la Curtea de Argeş.

Fireşte că nu e totul roz nici la asociaţia transportatorilor autorizaţi. Microbuzele nu au rampe pentru persoanele cu handicap, nu sunt tocmai confortabile, etc. Da, dar ei sunt autorizaţi, pe ei îi poate controla uşor Consiliul Local, lor le poate impune orice, dar celorlalţi?! Ceilalţi care nu au licenţă de traseu, nu dau bilete, nu opresc în staţii sau opresc de prea multe ori, pe ei îi mai controlează cineva?! Nu. „Piraţii” pot să circule în continuare liniştiţi, pot să crească preţul biletelor până unde vor muşchii lor şi nimic nu se întâmplă, nimeni nu mai încearcă să-i aducă în legalitate. Dl. Bugeac s-a exprimat foarte clar la şedinţa de Consiliu Local menţionată – „M-am băgat în Mafia asta fără să ştiu şi am pierdut”. Declaraţia vine de la un ales local, trimis în Consiliu să ne reprezinte şi să facă tot ce poate pentru a ne apăra interesele, banii, confortul şi viaţa. Dacă omul a ajuns la această concluzie, nu e deloc bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email