De când s-a încălzit vremea, la Spitalul din Curtea de Argeş au început să vină persoane muşcate de căpuşe. „Din aprilie, cam de când s-a făcut cald, au venit aproape 100 de persoane muşcate de căpuşe, mi-au spus colegii mei de la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului. În perioada în care a plouat şi când oamenii nu au mai ieşit în parc au fost câteva zile în care nu au mai fost cazuri, dar până atunci au fost şi foarte posibil să mai apară”, ne-a spus Florin Mitucă, manager al Spitalului Municipal.
Căpușele sunt, de obicei, mici paraziți externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Căpușele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.
Acestea se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepând suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor.
Ce trebuie să facem dacă suntem muşcaţi
Odata fixate pe suprafața tegumentului, căpușele vor introduce capul în spațiul subtegumentar și vor începe alimentația, care poate dura câteva minute, dar și câteva ore. Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpușa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur și simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp și cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menținerea capului în spațiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat.
În situația în care este sesizată infestarea cu căpușă, este necesar să vă deplasați la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capușa, fără a îi rupe capul și a menține acolo fracțiuni din aceasta.