De ani de zile societatea Vidraru nu respectă hotărârile Consiliului Local

Deciziile adoptate de Consiliul Local Curtea de Argeş au caracter de lege. De aplicarea acestora este responsabilă administraţia publică locală prin reprezentanţii ei. Una dintre hotărârile adoptate încă din 2016 nu este respectată nici acum de cel puţin o societate comercială din oraş, iar acest fapt duce la crearea unei imagini deplorabile a centrului municipiului. În fiecare an, mai ales când vine vara şi în oraş ajung mai mulţi turişti, spaţiile goale, triste şi murdare ies în evidenţă şi mai mult. Este vorba desigur despre spaţiile goale ale SC Vidraru care transformă centrul urbei într-un loc dezolant, cu vitrine sparte, murdare şi multe locuri în care nu mai e nimic.

În 2016, la prima şedinţă nefestivă a Consiliului Local a fost adoptată o hotărâre salutată de toţi cetăţenii, referitoare la spaţiile goale de pe Bulevard. Astfel, conform hotărârii, „deţinătorii imobilelor cu destinaţie comercială respectiv comerţ, prestări servicii sau producţie au obligaţia să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora. În perioada în care imobilele  nu mai sunt utilizate potrivit destinaţiei, deţinătorii cu orice titlu a acestora sunt obligaţi să acopere suprafaţa vitrată cu materiale unitare şi uniforme în culoarea şi nuanţa materialelor de finisaj exterior sau în culoarea alb astfel încât să împiedice vederea în interiorul clădirii. Pe suprafeţele prevăzute mai sus pot fi aplicate numai anunţuri privind închirierea sau vânzarea imobilelor. Neîndeplinirea  acestor obligaţii de către proprietarii sau deţinătorii cu orice titlu a imobilelor în termen de 30 de zile de la comunicarea notificării primăriei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se face de către primar sau împuterniciţii acestuia”.

De ce sunt goale spaţiile SC Vidraru

La acea şedinţă a fost prezent şi patronul societăţii care are cele mai multe spaţii goale la Curtea de Argeş, Vidraru SA.  Dumitru Tudor a spus atunci – „Avem 100 de contracte de ani de zile. Spaţiile sunt goale pentru că vin la mine şi spun că vor să plătească fără factură, ca să nu mai dea impozit. Societatea Vidraru plăteşte corect şi la timp toate dările către stat. De câţiva ani încoace a crescut semnificativ suma pe care o plătim lunar la stat. Dăm peste un miliard pe an”.

Hotărârea a fost aplicată iar SC Vidraru a primit amendă şi a dat Primăria în judecată. Patru ani mai târziu, procesul a fost câştigat de Municipalitate. „Primăria a fost dată în judecată de societatea Vidraru, dar am câştigat procesul. A fost vorba despre hotărârea Consiliului Local referitoare la spaţiile comerciale goale. Am aplicat deja o primă amendă pentru nerespectarea hotărârii şi vom continua până când se vor conforma deciziei Consiliului Local”, spunea primarul Constantin Panţurescu.

Între timp, spaţiile s-au degradat şi mai tare, iar acoperirea suprafaţei vitrate „cu materiale unitare şi uniforme în culoarea şi nuanţa materialelor de finisaj exterior sau în culoarea alb astfel încât să împiedice vederea în interiorul clădirii” a rămas doar o obligaţie într-o decizie locală. Chiar şi acolo unde au fost puse jaluzele e sinistru, căci acestea s-au zdrenţuit, iar interiorul mizerabil şi dărăpănat se vede prin geamurile murdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email