De 13 ani sub „administrarea” Arhiepiscopiei, Ruinele San Nicoară s-au degradat continuu

De 13 ani a dat Consiliul Local Curtea de Argeş în administrare Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului Ruinele San Nicoară. În 2002 Consiliul Local a cerut ca lucrările de restaurare să înceapă în cel mult doi ani, iar în 2009, în cel mult un an. Nici acum, după 13 ani, la San Nicoară nu s-a făcut nimic.

Pe 30 aprilie 2002 Consiliul Local Curtea de Argeş adopta o hotărâre prin care aproba „trecerea în administrarea Episcopiei Argeşului şi Muscelului în scopul restaurării şi conservării monumentului istoric aflat în avansată stare de degradare Ruinele San Nicoară împreună cu terenul aferent în suprafaţă de 1200 metri pătraţi”. Conform hotărârii, beneficiarul dreptului de administrare era obligat să înceapă lucrările de restaurare în termen de cel mult doi ani de la data preluării monumentului.

Nu s-a făcut nimic în termenul prevăzut de hotărârea de Consiliul Local Curtea de Argeş, dar 7 ani mai târziu, pe 30 aprilie 2009, acelaşi Consiliu Local, dar din care făceau parte alţi consilieri, adopta o nouă hotărâre prin care menţinea dreptul de administrare a monumentului Ruinele San Nicoară şi a terenului aferent, drept acordat Episcopiei, în scopul restaurării şi conservării monumentului. De data aceasta, Episcopia era obligată să înceapă lucrările de restaurare în termen de cel mult un an.

În 2008, reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului anunţau că au primit primul aviz care le va permite să înceapă renovarea bisericii de la Sân Nicoară şi că nu au putut demara lucrările pentru că în toată această perioadă nu a existat aviz favorabil din partea Comisiei de Monumente Istorice. Au trecut ani mulţi de atunci, dar singurele lucrări făcute au fost un gard care înconjoară parcul, altă dată deschis tuturor, şi montarea unor schele.

Municipalitatea nu are bani, Arhiepiscopia nu are interes

Consiliul Local poate să revoce hotărârea prin care Ruinele au ajuns sub administrarea Arhiepiscopiei. „Din ce ştiu eu  nu s-a făcut nimic acolo. Am înţeles că a fost pus un gard şi au fost montate nişte schele”, ne-a spus Radu Chirca, secretarul municipiului Curtea de  Argeş. În opinia sa, nici măcar nu e nevoie de o hotărâre a Consiliului Local prin care să fie revocate cele două prin care San Nicoară a fost dat Arhiepiscopiei, pentru că nu au fost respectate termenele impuse de Consiliu. Aşadar, monumentul ar aparţine de drept municipalităţii, municipalitate care nu ştie însă ce să facă cu el.

 

Motivul pentru care monumentul a ajuns la Arhiepiscopie a fost acela că municipalitatea nu are bani să-l restaureze. S-a dovedit că nici Biserica nu are, ori nu are interes să facă asta. Între timp, San Nicoară, despre care se spune că datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea şi  că ar fi ctitorită chiar de vestita Doamna Clara, mama voievodului Vlaicu-Vodă, se degradează în ritm rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email