Daniel Dincuţă, închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

Curtea de Apel Piteşti a dat, recent, verdictul final în procesul fostului primar al comunei Corbeni, Daniel Dincuţă, şi al fostului consilier local Daniel Ungureanu, inculpaţi într-un dosar de corupţie. Fostul edil a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare şi doi ani interzicerea unor drepturi, iar fostul consilier la trei ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, instanţa a stabilit un termen de supraveghere de câte patru ani pentru fiecare inculpat. Pe parcursul termenului de supraveghere, dispune ca inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Corbeni sau la Primăria Curtea de Argeş, pe o perioadă de 100 de zile. „Înlătură dispoziţia de obligare în solidar a inculpaţilor la plata sumei de bani acordate de prima instanţă şi dispune obligarea în solidar a inculpaţilor la plata sumelor de 160.064,15 lei şi 64.608,28 lei reprezentând debite principale, la care se adaugă majorări de întârziere, dobânzi şi penalităţi”, se mai arată în sentinţa definitivă pronunţată de Curtea de Apel Piteşti. Daniel Dincuţă şi Daniel Ungureanu fuseseră iniţial condamnaţi de Judecătoria Curtea de Argeş la câte 12 ani de închisoare. După ce dosarul a fost retrimis spre rejudecare aceleiaşi instanţe, pedepsele inculpaţilor fuseseră reduse cu câte doi ani.
Condamnaţi pentru fraude cu fonduri europene
Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind obţinerea frauduloasă a unor sume de bani din fonduri europene. Daniel Ungureanu a fost acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea în numele lor, ori schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate infracţiunile în formă continuată. La rândul său, fostul primar Daniel Dincuţă a fost judecat pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene.
A obţinut aproape 50.000 de euro în baza unui contract de arendare ilegal
Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie – mai 2007, „inculpatul Ungureanu Daniel, în vederea obţinerii de sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă, a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş două cereri, cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007 şi cerere de completare a declaraţiei de suprafaţă, în care a făcut menţiuni nereale şi şi-a atribuit în mod fictiv calitatea de utilizator a suprafeţei de 1.744 de hectare de păşune, situată pe raza comunei Corbeni, în condiţiile în care păşunea era folosită de cetăţenii comunei”.
Consilierul a folosit un contract de arendare încheiat la data de 31 mai 2007, cu încălcarea prevederilor legale, între Consiliul Local Corbeni, în calitate de arendator, reprezentat de primarul, la vremea aceea, Dincuţă Daniel, şi persoana fizică Ungureanu Daniel, în calitate de arendaş. Obiectul contractului era reprezentat de terenul respectiv, situat în extravilanul localităţilor Corbeni şi Arefu. În acest fel, Daniel Ungureanu a obţinut pe nedrept suma de 160.994 de lei, adică aproximativ 48.639 de euro, din Fondul European de Garantare Agricolă. „Ulterior încasării acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat în mod public relaţii de la Primăria Corbeni şi de la APIA Argeş cu privire la acordarea şi utilizarea acestor fonduri şi, în consecinţă, la data de 25 iunie 2008, aceşti bani au fost viraţi de către Ungureanu Daniel în contul Primăriei Corbeni şi au fost utilizaţi pentru plata unor lucrări şi prestări servicii efectuate de către diverşi agenţi economici. Cu toate acestea, fondurile au fost cheltuite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu”, se mai arată în comunicatul DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email