Dan Armand Stancu – un pictor la liceu

Dan Armand Stancu este elev în clasa a IX- a la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” (C.N.V.V.) şi unul dintre cei mai talentaţi tineri din municipiul nostru. La începutul acestei luni a reuşit chiar să realizeze prima expoziţie personală de pictură. Lucrările tânărului au fost expuse într-una din sălile C.N.V.V. şi au fost foarte apreciate. Dan este şi membru al cercului de pictură „Culoare şi vis” coordonat de profesoara de arte plastice Elena Stoica. „Dan vine la cercul de pictură încă de la vârsta de 5 ani. Are numeroase premii internaţionale şi multe diplome din Japonia, China, dar şi alte ţări. A participat şi la acţiunile noastre din America. Este un tânăr talentat care are aptitudini pentru literatură şi muzică, chiar cântă foarte bine la chitară. Este un băiat isteţ şi sensibil”, a spus Elena Stoica.

Prima medalie, la  9 ani

Dan ne-a spus că are mai multe pasiuni, dar cel mai mult a lucrat la pictură. De altfel, primele „tablouri” le-a realizat la vârsta de 3 ani. „Prima dată când am desenat aveam 3 ani. Părinţii mei le-au considerat mai întâi nişte simple mâzgăleli. Însă, cu  timpul, dacă au văzut că îmi place, m-au sprijinit foarte mult. De asemenea, sprijinul acordat de doamna Elena Stoica a contat foarte mult. Nu ştiu dacă se găsea un profesor mai bun. De când m-am dus la cercul de pictură mi-a plăcut foarte mult. Nu eram criticaţi niciodată şi doamna profesoară acorda o şansă tuturor”, spune tânărul. Pentru Dan, cele mai importante surse de inspiraţie pentru lucrările sale sunt cărţile şi muzica. „Citesc foarte mult şi îmi place să ascult şi muzică. De aici mă inspir de cele mai multe ori, sau din natură. Îmi place să pictez peisaje cu vedere în spaţiu. Pictez în fiecare zi câte o oră, două, sau poate chiar mai mult. Nu am timp pentru cât aş vrea. La început, prin pictură simţeam că mă eliberez, iar cu timpul am dezvoltat acest lucru într-o pasiune”, spune Dan. Primul premiu important a fost o medalie de argint obţinută în Japonia. Tânărul o consideră pe aceasta cea mai importantă de până acum. „Am participat la foarte multe concursuri. Am câştigat foarte multe diplome şi medalii. Am obţinut chiar şi un Premiu de Excelenţă în China, care este considerat ca valoare peste aur. Însă, cel mai important pentru mine este primul premiu obţinut, când aveam doar 9 ani”, ne povesteşte băiatul.

„Vreau să reuşesc să îmbin pictura cu muzica”

Pentru a realiza prima expoziţie de pictură Dan a fost încurajat chiar şi de Costel Gheorghe, directorul C.N.V.V.. „Mi-a spus domnul director la începutul anului că ar fi încântat dacă aş expune lucrările mele în cadrul unei expoziţii. M-am gândit şi eu la acest lucru mai ales când am  văzut că şi doamna profesoară a organizat o expoziţie, dar şi o altă colegă de-a mea. Am început să lucrez la pentru această expoziţie în luna septembrie. Doar două lucrări le-am avut făcute înainte”, spune elevul. În afară de pictură, Dan este pasionat şi de literatură şi muzică. Recent a făcut şi o formaţie cu alţii colegi. Deşi spune că va fi foarte greu, tânărul vrea să reuşească să îmbine pictura cu muzica. „Îmi place să citesc. Am încercat şi eu să scriu câteva poezii şi am avut două încercări eşuate de a scrie un roman. Îmi place foarte mult să cânt la chitară. Am o trupă cu alţii colegi de-ai mei şi ne dorim să cântăm la diferite evenimente. Am mai fost până acum la câteva petreceri. Mie îmi plac Tudor Chirilă şi Nicu Covaci. Sper să reuşesc să îmbin aceste lucruri, deşi sunt sigur că nu va uşor deloc”, spune Dan. În viitor, tânărul intenţionează să realizeze şi alte expoziţii. „Le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit şi sper să fie alături de mine în continuare şi chiar la următoarea expoziţie”, spune elevul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email