Dacia a împlinit 45 de ani

Ieri s-au împlinit 45 de ani de când primul autovehicul produs sub marca Dacia a ieşit de pe liniile de fabricaţie. Este vorba despre un autoturism Dacia 1100, fabricat sub licenţa Renault R8. Modelul a fost produs până în anul 1972, deşi din 1969 începuse şi producţia modelului Dacia 1300, inspirat din Renault R 12. După expirarea licenţei Renault, în 1979, Dacia a început un program propriu de dezvoltare. Între 1972 şi 1997, constructorul român a realizat opt modele. În 1998, anul în care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe porţile uzinei a ieşit autoturismul cu numărul 2 000 000. La 2 iulie 1999 s-a semnat contractul de privatizare a societăţii şi Dacia a devenit o marcă a Grupului Renault. Au urmat noi modele, începând cu SuperNova şi Solenţa, apoi continuând cu Logan, Sandero şi Duster. La începutul anului viitor, de pe porţile uzinei de la Mioveni ar urma să iasă autoturismul cu numărul 5.000.000.
Deputatul Mircea Drăghici – La Mulţi Ani, Dacia!
În acest moment aniversar, când se împlinesc 45 de ani de la lansarea primului autoturism Dacia, vreau să transmit Grupului Dacia Renault sincere felicitări pentru activitatea desfăşurată în judeţul Argeş. 
La 20 august 1968 începea producţia modelului Dacia 1100, primul automobil românesc, realizat sub licenţa Renault 8. Este un moment pe care îl consider deosebit de important pentru industria românească şi, mai ales, pentru viaţa economică a judeţului Argeş, uzinele Dacia oferind în prezent peste 13 mii de locuri de muncă. Istoria Dacia Renault ne arată că acest brand important pentru România a evoluat în permanenţă pe o piaţă dinamică şi foarte competitivă, fapt care se datorează unui bun management şi unor politici orientate spre satisfacerea consumatorilor. Este o onoare să fiu alături de Grupul Dacia Renault de fiecare dată şi mă bucur să fiu printre cei care sprijină acest motor al economiei româneşti, atât ca parlamentar de Argeş, cât şi în calitate de consilier onorific al primului ministru.
Dacia este una dintre cele mai cunoscute mărci româneşti la nivel mondial şi este, fără îndoială, una dintre cele mai importante companii din economia românească, având o contribuţie semnificativă la produsul intern brut şi la exporturile ţării. Cu investiţii de peste 1,6 miliarde de euro şi aproape 5 milioane de maşini produse, activitatea Uzinei Dacia şi a platformei logistice de la Mioveni a generat anul trecut 7,7% din exporturile României, fapt care aduce constructorul auto pe primul loc în topul companiilor exportatoare ale ţării.
Dacia este un simbol pentru Argeş şi pentru România şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au adus şi aduc în continuare valoare acestui brand românesc, tuturor celor care muncesc în fiecare zi pentru ca automobilele Dacia să ducă numele României şi al judeţului Argeş în Europa şi în lume.
La Mulţi Ani, Dacia!
Mircea Gheorghe DRĂGHICI
Deputat PSD
Chestor al Camerei Deputaţilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email