Dacă aveţi copii, aşteptaţi-vă la vizita asistenţilor sociali!

O prevedere a Legii 271 privind privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, reactualizată, va stârni cu siguranţă multe scandaluri ale căror victime vor fi cei de la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS). Respectiva lege obligă angajaţii SPAS să monitorizeze toţi copiii din Curtea de Argeş, nu doar pe cei cu probleme ori cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

La Curtea de Argeş sunt 4800 de copii, şi pentru toţi SPAS trebuie să facă un dosar de monitorizare care are aproape 20 de pagini. Chestionarele sunt extrem de minuţioase iar unele dintre întrebări par poliţieneşti de-a dreptul.

SPAS „întocmeşte raportul de evaluare iniţială a copilului şi familiei acestuia şi propune stabilirea unei măsuri de protecţie specială”, conform legii menţionate. Raportul de evaluare iniţială a copilului şi a familiei acestuia presupune completarea chestionarelor amintite mai sus. Mai întâi, este evaluată familia. Mama trebuie să răspundăla întrebări de genul – Sunteţi însărcinată? Consumaţi droguri? Consumaţi alcool? Câte mese pe zi are copilul?Câte fructe şi câte legume consumă zilnic? Ce scor Apgar a avut copilul la naştere? Îi daţi vitamina D fiole? Tatăl e interogat la fel – Consumaţi droguri sau alcool?Aveţi serviciu? Câţi copii aveţi? Câţi cu handicap? Ce fel de handicap? Casa dvs. e lângă o baltă sau un lac?

„Bună ziua. Consumaţi droguri?”

Dacă de copil au grijă şi bunicii, atunci şi aceştia trebuie să răspundă la întrebări, cele de mai sus şi altele. Întrebările pentru copil sunt – câte ore de sport faci? Cât stai la calculator? Câte mese pe zi ai? Ce mănânci (sub altă formă pusă întrebarea)?

Mai sunt întrebaţi copiii şi despre casa în c are locuiesc, dacă are baie sau duş, despre haine, dacă sunt noi sau luate la mâna a doua, etc. Completarea unui astfel de chestionar amănunţit durează câteva ore. Dacă în cazul minorilor care fac parte din familii cu probleme par justuficate multe dintre întrebări, probleme pot apărea la familiile normale.

Din cei 4800 de copii care locuiesc la Curtea de Argeş, câteva sute, poate o mie, au probleme în familie sau părinţi plecaţi din ţară. Ceilalţi trăiesc în familii normale, cu bune şi rele, ca în orice casă. Indifrent din care categorie faceţi parte, să vă aşteptaţi la vizita celor de la SPAS. Stânjeniţi, dar obligaţi de lege, ei trebuie să monitorizeze şi copilul dumneavoastră. Să vă întrebe dacă luaţi droguri sau consumaţi alcool, dacă aveţi baie sau duş în casă, câte fructe mănâncă zilnic copilul,etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email