Curtea de Argeş va deveni Oraşul Regilor României

Un grup de cetăţeni din Curtea de Argeş, cu funcţii şi titluri importante, a avut ideea realizării unui proiect prin care municipiul să devină un oraş al regilor. Grupul, condus de Adrian Miuţescu, coordonatorul proiectului, viceprimarul Cristian Mitrofan şi academicianul Gheorghe Păun, a trimis Casei Regale a României un proiect intitulat Curtea de Argeş – Oraşul Regilor României. Obiectivul acestuia este promovarea valorilor regalităţii din municipiul Curtea de Argeş, iar scopul este protejarea monumentelor şi tradiţiilor româneşti, precum şi a patrimoniului cultural. Organizatorii sunt Primăria şi Asociaţia Culturală Curtea de Argeş, al cărei preşedinte este academicianul Păun, iar parteneri Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. La dezbaterile care vor fi organizate ar urma să participe academicieni şi profesori universitari ca Răzvan Teodorescu, Ion Surdu, Adrian Cioroianu, Ioan Augustin, Ion Didea, Nicolae Brânzea, etc.
Cocktailuri şi concerte în parcul San Nicoară
Discuţiile vor avea ca temă rolul Casei Regale în dezvoltarea trecută, prezentă şi viitoare a municipiului Curtea de Argeş, Curtea de Argeş, capitala de suflet a regilor României, tradiţie şi regalitate, de la Basarabi la Regele Mihai I. Activităţile legate de proiect vor consta în dezvelirea unei plăci memoriale la gara regală din Curtea de Argeş, identificarea monumentelor regale din municipiu, o expoziţie de carte dedicată regilor României şi atribuirea ordinului (medalie sau plachetă) Casei Regale a României, prin care municipiul Curtea de Argeş este declarat Oraşul Regilor. De asemenea, vor avea loc plantarea simbolică a unui copac în parcul San Nicoară, cocktailuri şi concerte în acelaşi parc. Evenimentele vor avea loc între1 iulie – 10 august, în funcţie de programul Casei Regale.
Ion Tucă, directorul Casei Regale, a fost de acord cu propunerea celor din Curtea de Argeş, iar Alteţa Sa Principesa Margareta s-a arătat, de asemenea, încântată de proiect, astfel încât anul acesta Curtea de Argeş ar putea deveni oficial Oraşul Regilor. Această titulatură precum şi manifestările care vor fi organizate vor aduce la Curtea de Argeş mulţi turişti. „Marile agenţii de turism cu care am vorbit ne-au spus că astfel Curtea de Argeş intră într-o companie selectă din Europa, iar  pachetele turistice pentru Curtea de Argeş vor fi mult mai atractive”, ne-a spus viceprimarul Cristian Mitrofan, unul dintre iniţiatorul proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email