Curtea de Argeş va avea buget în luna aprilie

Cum vineri preşedintele a promulgat Legea bugetului  naţional, în termen de 45 de zile şi municipiul Curtea de Argeş va avea buget local. Anul trecut, bugetul a fost aprobat de Consiliul Local în ultima parte a lunii februarie, şi doar 11 aleşi l-au votat.

Bugetul local este construit pe două secţiuni, una de funcţionare, care acoperă finanţarea cheltuielilor curente, şi secţiunea de dezvoltare care se referă la „implementarea politicilor de dezvoltare locală”.

Veniturile totale prevăzute în bugetul local pe 2018 au fost sumă de 40.858.560 de lei, o parte fiind venituri proprii – 25.812.000 lei (impozite şi taxe pe proprietate, venituri din capital, cote defalcate din impozitul pe venit).

Conform hotărârii aprobate de Consiliul Local, Serviciul Public de Gospodărie Comunală primea anul trecut  8.471.000 de lei, Serviciul Pieţe, Târguri şi Oboare 770.000 de lei, iar Serviciul Public de Asistenţă Socială 7.079.000 de lei.

În 2019 lucrurile s-ar putea schimba, căci bugetul va trebui construit altfel, pe alte sume. Spre exemplu, la Curtea de Argeş, cheltuiala cu indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi cu salariile asistenţilor personali se ridică la 60 de miliarde în acest an, ne spunea directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. „Conform legii vechi, 90% din sumă venea de la bugetul de stat, iar 10% din bugetul local”, ne-a spus anterior  directorul Florescu. Suma este mare, şi nu se ştie acum dacă Municipalitatea îşi va permite cheltuiala.

O altă necunoscută este suma care va intra în buget de la firmele din construcţii, unde angajaţii au crescut salariile „Nu este foarte clar ce înseamnă pentru bugetul local reducerile din construcţii care au intrat în vigoare de la începutul anului. Intră aici construcţii, betoane, cărămidă, lemn pentru construcţii”, afirma directorul economic al Primăriei. La Curtea de Argeş sunt înregistrate multe firme care au aceste coduri CAEN, iar directorul economic al Primăriei nu poate să facă acum nici măcar un calcul aproximativ referitor la reducerile din aceste domenii, reduceri care vor afecta bugetul local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email