Curtea de Argeş, un oraş – sorcovă. Bloc de groază la Ivancea

La Curtea de Argeş izolarea exterioară a blocurilor a dus la situaţii de-a dreptul groteşti. În toate cartierele faţadele blocurilor au fost vopsite în toate culorile curcubeului, de la roz la … negru. Blocul din imagine, din cartierul Ivancea, zgârie retina prin amalgamul de culori. Ciudat este că autorizaţie de construire pentru lucrare există, numai că e greu de crezut că griul (aproape negru) a fost acceptat de cei de la Biroul de Urbanism din Primărie.

Municipiul Curtea de Argeş are un Regulament de urbanism în care scrie foarte clar cum pot fi colorate faţadele, iar kitsch-ul e exclus. Cel puţin teoretic, pentru că practic se vede din fotografie cum se respectă restricţiile de culoare. Conform regulamentului menţionat, „pentru finisaje cu tencuieli sau vopsitorii colorate nu sunt admise culori cu proportie de alb mai mica de 80%. Sunt admise combinatii de culori cu indicarea lor stricta – cu mostre si studii de culoare in proiect”. Mai mult decât atât, documentul citat prevede şi că scările unui bloc nu pot avea toate culorile, ci trebuie să existe o armonie cromatică.

Cei care văd sfertul de bloc aproape negru spun că nu le place. „Trec zilnic pe aici în drum spre fabrică şi am văzut blocul ăsta. E urât rău, cum de or fi vrut cei care locuiesc în el să-l facă aşa…”, ne-a spus un trecător.

Primăria ar fi trebuie să suporte o parte din costuri

Conform legii, Primăria ar fi trebuit să suporte o treime din costul reabilitării blocurilor, o altă treime venea de la Guvern, iar locatarii dădeau restul de bani. La Curtea de Argeş nu s-a întâmplat aşa, pentru că Primăria nu a avut bani pentru reabilitarea blocurilor, astfel încât locatarii au făcut după cum s-au priceput. Ei sau preşedinţii asociaţiilor de proprietari.

Acolo unde blocul construit acum 40 de ani era verde, locatarii au vopsit o scară tot în verde, numai că noua culoare nu are nicio legătură cu ce e pe restul clădirii. În anumite cazuri, argeşenii au preferat să lasă faţadele gri, dar e o altă nuanţă faţă de cea veche. Două blocuri învecinate zgârie retina – unul e portocaliu iar altul e galben murdar. „Nu e deloc frumos, dar asta e”, spune un alt argeşean. Şi totuşi, cel mai grotesc dintre toate blocurile din Curtea de Argeş, iar asta nu e puţin lucru având în vedere cât de „viu” colorate sunt toate, rămâne cel de la Ivancea. Aflat pe un drum naţional, în calea turiştilor care merg spre munte, blocul respectiv poate să ne aducă celebritatea pentru desăvârşitul prost gust de care dă dovadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email