Consiliul Local a decis vineri „interzicerea expunerii produselor şi articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor”
Un argeşean a postat pe facebook o solicitare inedită. „Poate va suna bizar solicitarea mea, însă consider că are legătură cu viața, cu starea de sănătate psihică, dar și cu bunul simț! Vă rog foarte mult ca persoanele care au “pile” la Primăria Curtea de Argeș, să insiste că Primăria să adopte o hotărâre care să nu mai permită amplasarea societăților de pompe funebre pe arterele principale intens circulate! Orașul are o imagine cu adevărat macabră, când întâlnim peste tot în centru sau pe arterele principale cu caracter turistic, de la intrare până la ieșire, numai imagini cu sedii cu firme de pompe funebre. De parcă am fi un oraș de morți! Mulțumesc!”, a scris Gicu Olărescu.
Argeşeanul are dreptate. În zona Ivancea, lângă Kaufland sunt câteva societăţi de pompe funebre, pe strada 1 Decembrie la fel, iar în centrul vechi, de asemenea. Mai mulţi cetăţeni au marşat la solicitarea lui Gicu Olărescu, şi au comentat în fel şi chip pe reţeaua de socializare. El recunoaşte că la Piteşti, lângă Spitalul Judeţean, e chiar mai rău, dar asta nu înseamnă că şi la Curtea de Argeş trebuie să fie.
Este deprimant când vezi multe sicrie şi cruci pe stradă, pe trotuar, unele lângă altele pe distanţe de aproape un kilometru. Cei care ajung în municipiu şi merg spre Transfăgărăşan pleacă probabil cu impresia că aici cea mai mare afacere e moartea, pentru că dacă nu aveau clienţi nu s-ar fi înfiinţat atâtea centre de pompe funebre.
Cu sicriele pe trotuar
Marfa e scoasă din magazin pe trotuar sau în curtea spaţiului comercial. Lângă un cruci e un magazin cu jucării sau, în altă parte a oraşului, un magazin de carne.
„Probabil că s-a creat un vad şi de aia sunt mai mulet magazine la un loc, dar impresia lăsată celor care trec prin zonă e urâtă. Noi, cei care trecem zilnic pe aici, ne-am obişnuit, parcă nu le mai vedem, dar turiştii care se uită în toate părţile ca să vadă cât mai mult din oraş cred că pleacă de la noi cu ideea că singura afacere care merge la Curtea de Argeş eset cea cu moartea şi ce implică ea pe pământ”, ne-a spus un argeşean care locuieşte în zona Electro.
La Curtea de Argeş este în vigoare un regulament de urbanism, dar specialiştii din Primărie spun că în el nu este nicio prevedere legată de amplasarea magazinelor de servicii funerare. Cei care le-au amenajat nu au încălcat nicio lege atunci când le-au pus în centru sau unul după altul la Ivancea,spre exemplu. Disconfortul provocat cetăţenilor, şi semnalat de Gicu Olescu, poate fi rezolvat numai dacă se impun nişte limite ori reguli de către Consiliul Local.
Există, totuşi, norme legale care reglementează serviciile funerare.
Ce zice legea
Potrivit Normelor tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare, aceştia „vor efectua activitățile specifice după obținerea avizului consiliului local al unității administrative teritoriale și a autorizației sanitare de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene”, iar „primăriile vor afișa pe site-ul propriu lista prestatorilor de servicii funerare avizați precum și lista documentelor necesare pentru eliberarea avizelor emise de acestea, în conformitate cu prezentele norme”.
În alte oraşe din ţară consiliile locale au interzis amplasarea magazinelor de pompe funebre în centru, dar şi în apropierea unor alte tipuri de magazine. La Curtea de Argeş o decizie a fost luată la şedinţa de vineri după amiază.
„Se interzice expunerea produselor şi a articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor”, se arată în hotărârea Consiliului Local, care precizează că „vitrinele magazinelor de pompe funebre vor fi dotate cu geamuri semitransparente sau obloane”. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment sau amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.
„Vederea sicrielor şi a altor articole funerare în faţa magazinelor de pompe funebre îi deranjează pe cetăţenii oraşului şi pe turişti, deopotrivă”, arată Adriana Ciorbaru, şeful Biroului Comercial şi de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Primărie în referatul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat în unanimitate de Consiliul Local.
Inişiativa, deşi lăudabilă, are şanse mari să eşueze ca multe altele la Curtea de Argeş. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face prin proces verbal de constatare încheiat de către persoanele împuternicite în acest scop prin dispoziţia primarului.
O decizie din 2016, neaplicată
O decizie locală interzice şi proprietarului spaţiilor goale de la parterul blocurilor din centru, cum este Vidraru SA, să le lase în paragină. Aleşii locali au hotărât în agust 2016 că „deţinătorii imobilelor cu destinaţie comercială, prestări servicii sau producţie au obligaţia să asigure repararea,spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea frimelor şi a faţadelor, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora”. De asemenea, „în perioada în care spaţiile nu sunt folosite, deţinătorii cu orice titlu a acestora sunt obligaţi să acopere suprafaţa vitrată cu materiale unitare şi uniforme în culoarea şi nuanţa materialelor de finisaj exterior sau în culoarea alb astfel încât să împiedice vederea în interiorul clădirii”. Pe geamurile spaţiilor goale pot fi puse doar anunţuri privind vânzarea sau închirierea lor, au mai decis aleşii locali. Cei care nu respectă hotărârea vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1000 de lei, prevede decizia veche de trei ani care nu a fost pusă în aplicare nici până acum.