Curtea de Argeş se îndepărtează pe zi ce trece de Bucureşti

Deşi se află la doar o oră şi jumătate distanţă de Capitală, Curtea de Argeş se îndepărtează pe zi ce trece de Bucureşti, iar decizia referitoare la înfiinţarea la Ploieşti a sediului direcției generale regionale a Finanţelor Publice este doar unul dintre motive.

Toţi argeşenii îşi doreau ca Piteştiul să fie capitala noii regiuni, dar, în lumina noilor decizii guvernamentale, dorinţa pare să fie deşartă acum. E greu pentru cei care locuiesc la Arefu sau Sălătrucu ori Cepari să meargă şi la Piteşti, dar până la Ploieşti e de-a dreptul nasol. Sunt cetăţeni care abia ştiu unde e Piteştiul, au fost acolo de câteva ori în viaţa lor, iar să-i trimiţi la Ploieşti acum pare o adevărată nebunie, iar ăsta e doar unul dintre dezavantaje. Discuţia referitoare la alte aspecte, economice şi financiare, este mai lungă şi la fel de interesantă.

Fireşte că administraţia locală de la Curtea de Argeş nu a avut niciun cuvânt de spus în stabilirea sediului regional fiscal, dar asta nu înseamnă că nu e vinovată de alte lucruri.

Senzaţia locuitorilor oraşului este că aici nu se întâmplă nimic. Sigur, asfaltăm nişte străzi, primim turişti polonezi, punem în scenă în faţa Mănăstirii legenda Meşterului Manole în limba engleză, dar mizeria de pe străzi e aceeaşi, groapa de gunoi e la locul ei, iar câinii latră harnici şi la turişti, nu doar la localnici.

Parcă ne îndepărtăm pe zi ce trece de lumea civilizată, de ceea ce am dori să fie Curtea de Argeş, rămânem doar cu cartierele sale rurale şi cu Bulevardul ponosit, cu aceiaşi câini pe străzi, cu apa galbenă de la robinete, cu cozile de la bancomate şi cu cele de la agenţia de şomaj. Nu se anunţă în viitorul apropiat nicio mare investiţie, şi doar cine poate să ciupească ceva de la stat, o face.

Municipalitatea nu are planuri mari. Nu ştiu dacă vreun edil se gândeşte la felul în care vrea să arate municipiul peste 5 sau 10 ani, chiar dacă el nu va mai fi acolo, în biroul său somptuos. Avem nevoie de oameni cu viziune, pentru că altfel, peste 5 sau 10 ani, e foarte posibil să nu mai rămână mai nimeni pe aici.

Potrivit rezultatelor finale ale recensământului din 2011, rezultate făcute publice de curând, populaţia Curţii de Argeş a scăzut din 2002 până în 2011 cu peste 15%. Din Argeş, doar Câmpulungul a înregistrat o scădere ceva mai mare, de 16%. Mai suntem la Curtea de Argeş vreo 28.000 de suflete, şi asta e varianta oficială, căci sunt convinsă că numărul de locuitori e chiar mai mic. Din cei rămaşi, foarte mulţi au de gând să plece, la Bucureşti sau în străinătate. Mai ales tinerii, cei care au absolvit un liceu şi au mers la o facultate în alt oraş nu mai vor să se uite în urmă, iar părinţii îi încurajează, căci viitorul copiilor e cel mai important.

Pentru ce să se întoarcă la Curtea de Argeş, a fost răspunsul general pe care l-am primit la un sondaj realizat pe stradă. Ce să facă aici?! Greu de spus. De muncit nu au unde, un parc adevărat pentru copii nu au, un loc civilizat de petrecere a timpului liber în afara teraselor de pe Bulevard, nu există. Administraţia publică locală ar trebui să-şi facă un plan, cred eu, pentru aducerea şi păstrarea cetăţenilor în oraş. Vor rămâne şi se vor întoarce aici dacă vor avea slujbe pe măsura pregătirii, curăţenie pe stradă, grădiniţe moderne şi încă ceva în plus, ceva pe care doar aleşii trebuie să-l descopere şi să-l pună în practică. Altfel, în câţiva ani, distanţa faţă de Bucureşti nu va fi de 150 de kilometri ci de mult mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email