În ultima vreme, centrul municipiului Curtea de Argeş s-a umplut de magazine second hand şi de case de pariuri. Nu doar în centru sunt multe astfel de afaceri, ci şi la Ivancea ori Confarg. S-au ocupat astfel unele dintre spaţiile comerciale goale, chiar şi dintre cele mai scumpe care aparţin societăţii cu cele mai mari chirii din oraş.
Deşi nu există o statistică oficială, se estimează că sunt câteva zeci de case de pariuri şi cam tot atâtea magazine care vând haine şi încălţăminte la mâna a doua. Nu doar la Curtea de Argeş se întâmplă asta, dar la noi e mai vizibil fenomenul pentru că oraşul e mic.
„Să ştiţi că nu e rău că sunt magazine second hand multe. Nu mai avem bani de haine noi aşa că ne luăm ce putem de la mâna a doua. Eu caut o geacă mai de primăvară, aşa, la un preţ mai mic. Am o pensie de zece milioane, nu îmi ajunge pentru facturi şi medicamente iarna”, ne-a mărturisit o doamnă. Alţii spun că acest tip de comerţ strică imaginea oraşului, dar recunosc că sunt necesare. „Când vine cineva din altă parte e surprins de numărul mare al magazinelor second hand dar şi al caselor de pariuri, dar spun că au văzut peste tot. Asta e starea României. Magazinele second nu sunt rele, pentru că prin ele se reciclează cumva. Casele de pariuri însă… Mai grav mi se pare că principalii clienţi par să fie tinerii, ceea ce nu e ok”, spune un domn.
În vreme ce casele de pariuri au apărut la Curtea de Argeş de mai mulţi ani iar numărul lor a crescut continuu, magazinele cu marfă la mâna a doua s-au înmulţit specuaculos la începutul pandemiei, când târgurile la care se vindeau obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte la mâna a doua erau închise, iar cei care vindeau acolo au fost nevoiţi să găsească o soluţie, acest tip de comerţ fiind singura lor sursă de venit.