Foto Nicolae DOBRA
Municipiul Curtea de Argeş este, în opinia unora, o comună ceva mai mare. Cei care susţin asta se gândesc în primul rând la condiţiile de trai, la oportunităţi, la încremenirea în care se zbate comunitatea de foarte mulţi ani.
Nu este însă doar o metaforă, ci o realitate, conform unor date ale instituţiilor de specialitate.
Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, din suprafața totală a fondului funciar din municipiul Curtea de Argeș, 44,3% este ocupată cu terenuri agricole, iar 55,7% cu terenuri neagricole. Din suprafața totală cu terenuri agricole, o pondere de 41,0% este ocupată de pășuni, 31,0% de fânețe, 20,5% de suprafața arabilă și 7,6% de livezi și pepiniere pomicole. În ceea ce priveşte terenurile neagricole, 47,2% dintre acestea sunt ocupate de păduri și altă vegetaţie forestieră, 43,9% de construcții, 5,0% de căi de comunicații și căi ferate, 3,2% de ape și băIti, iar 0,7% de terenuri degradate și neproductive.
În municipiu nu sunt nici cine ştie ce resurse. Curtea de Argeș este situat într-o zonă fără resurse minerale importante, activităţile economice fiind legate de păduri și livezi, conform sursei citate. Exploatarea și prelucrarea lemnului, pomicultura, sunt ocupații cu tradiţie în regiune, valorificate industrial.
Stimați edili, de ce nu exploatați o autentică” bogăție „prezentă gratuit și permanent și anume superba panoramă asupra Munților Făgăraș ? Câte orașe se pot lăuda cu asta? Pentru a înlesni admirarea crestelor montane „de top” din România merită amenajat un loc la înălțime care să permită accesul în orice anotimp.
În acest sens s-ar putea construi o clădire cu mai multe etaje, cu largi suprafețe vitrate care să găzduiască și cafenele, spații pentru întâmplări artistice, cinematogf,săli de biliard, spații de joacă pentru cei mici, observator astronomic, etc.,toate cu perete de sticlă și orientate spre munți și de ce nu, și cu terase generoase cu fotolii și șezlonguri pentru relaxare și admirarea panoramei.
Altfel spus, un fel de Mall Cultural care , alături de obiectivele istorice ale municipiului, sigur va atrage turiști și localnici ( care chiar duc mare lipsă de locuri moderne și luminoase de relaxare și socializare !!)
Mă rog, este doar o sugestie.
Cu speranța că o va citi cineva cu inițiativă, autoritate și patriotism local și va „rezona” creativ, vă urez toate cele bune !!!