Curtea de Argeş e un oraş nasol ?!

Săptămâna trecută a circulat pe facebook un articol publicat de o concetăţeancă pe www.vice.com. Materialul cu pricina a stârnit reacţii numeroase, cele mai multe negative, la adresa autoarei, Ruxandra Stoian pe numele ei. „10 motive pentru care Curtea de Argeș este un oraș nasol” este un text bine scris, cu nerv. Motivele invocate însă sunt subţiri şi pe alocuri neadevărate.

Despre ticăloşi şi incultură

Comentariile, sau răspunsurile pe care Ruxandra Stoian le-a primit vin de la tot felul de oameni. Printre cei puţini care au carte”, ca să cităm exact, se numără, probabil şi în opinia ei, Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal. Iacă ce scrie acesta despre motivele invocate mai sus.

Superb articol scris de o campioană a habarnismului şi neruşinării. Cât de ticălos şi incult trebuie să fii ca să spui că în Curtea de Argeş nu există manifestări culturale? Sau poate pentru dumneaei cultura este reprezentată de concertele lui Guţă şi Salam. Da, acestea nu le veţi găsi la Curtea de Argeş. Dar veţi avea în fiecare lună expoziţii de pictură, sculptură, lansări de carte, simpozioane şi dialoguri culturale. De unde să ştie însă aceste lucruri o cetăţeană care nu a călcat niciodată la astfel de manifestări? Mai minte autoarea cu privire la industria din Curtea de Argeş, spunând că mai sunt doar trei firme. Se vede aici ignoranţa sau ticăloşia. Să nu ştie oare cetăţeana că la Curtea de Argeş avem fabrici Fuchs, Steinel, GDM, Errea (una din cele mai mari firme de echipament sportiv din lume), IPEE ATI, Vandwest? Şi să te legi de cerşetorii de la Curtea de Argeş este pur şi simplu obrăznicie, atâta timp cât ei au invadat Europa. Pe logica acestei cetăţene Parisul este nasol” pentru că este plin de cerşetori la Notre-Dame, Arcul de Triumf sau Turnul Eifel. Milioane de turişti au altă părere. Dar când eşti un as al minciunii susţii orice aberaţie. Minte că nu există transport în comun pentru ca apoi să recunoască totuşi că acesta se face cu microbuze. Dar, plină de venin, susţine că toate microbuzele sunt vechi şi rablagite. În realitate modernizarea parcului auto a demarat, dar a fost din păcate întârziată de veşnicele contestaţii la licitaţiile pentru achiziţionarea serviciului. (…). Multă mizerie şi multe lături în aşa-zisul articol al unei persoane inculte, frustrate şi lipsite de bun simţ elementar”.

„Elucubraţii debitate pentru a discredita”

Un alt argeşean, Cezar Ionescu, de la Universitatea Politehnică Bucureşti, scrie – Se pare că ești ceva ce se vrea jurnalist, dar în felul ăsta, de stadiul de mediocră nu vrei trece niciodată.

Constat asta dat fiind faptul că mai mult de 80% din conținut sunt doar elucubrații debitate doar pentru a discredita orașul.

Pentru început trebuie să îți pun cunoștințele istorice la îndoială :Curtea de Argeș oraș comunist? Se presupune că orașul a fost fondat în jurul anului 1290 și ca să vezi… este considerat prima cetate de scaun a Țării Românești.

Este foarte corect că în perioadă comunistă aici au fost construite câteva fabrici dar asta a fost cu scopul că oamenii ce locuiau pe aceste meleaguri să își câștige cumva pâinea, că nu puteau totuși să trăiască din agricultura și vânat.

Nu există cinematografe și teatre pentru că orașul este unul mic și nu ar atrage foarte multă lume asta și pentru că veniturile sunt destul de mici, dar totuși să treci MALL-ul la categoria cultură rezultă clar mediocritatea în care te scalzi.

Faptul că există foarte multe localuri nu înseamnă că orașul este plin de bețivi, când ieși undeva nu e neapărat nevoie să comanzi băutură, meniurile sunt destul de diversificate. Sau poate tu la capitolul răcoritoare nu arunci privirea de fel și ești obișnuită cu ceva mai de femeie emancipată.

Mănăstirea e îmbrăcată în schele și arată la fel pentru că e un monument și nu poți să o faci roz sau verde, dacă înțelegi.

A fost o vreme când există un teren care putea fi închiriat și acu în vremea asta sunt chiar două și două săli unde se pot practica sporturi de echipă. Ar trebui să mai treci pe aici să te interesezi înainte să afirmi aceste c…turi. Cât despre faptul că unii băieți trag de fiare, eu cred că e dreptul fiecăruia de a arată cum vrea, nu e o rușine să ai un corp atletic.

Bâlciul cu” băuturile revergorante „e la Piscani, Piscaniul nu are legătură cu orașul CURTEA DE ARGEȘ. Eu credeam că ai probleme cu istoria, dar se pare că nici cu geografia nu stai prea bine, domnișoară.

Pentru puținii oameni care au carte adică și pentru tine, nu? Se pare că iar ești dezinformată, în orașul nostru se află totuși mai multe firme (Steinel, GDM, Karcher, Electro). Fabrică de porțelan nu era singură din țara, mai erau pe la Turda și Alba Iulia.

Transportul în comun există chiar dacă e deplorabil, faptul că nu mai există tren nu e vina orașului ci a CFR, iar taxiurile există și cu 1.25 de lei/km, firma se numește Corali și sunt disponibili oriunde . Vezi…iar nu ești pusă la curent .

Să îți mai precizez că în acest oraș a fost prima monetărie din țară și prima școală de gramatici? Eu cred că ar fi inutil, așa că domnișoară dacă vrei să ajungi un jurnalist adevărat nu mai scrie precum ești tu. (…). Numai bine…și e mai bine să ocolești orașul ăsta, astfel ne curățăm și noi de gunoaie.

10 întrebări ale căror răspunsuri te-ar putea face să crezi că oraşul Curtea de Argeş e chiar un oraş mişto!”

Ileana Popescu, profesor doctor de limba română la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, ne-a spus -„Am citit şi eu textul care a împărţit comunitatea Facebook în două tabere: argeşenii în care s-a trezit brusc un soi de vanitate locală şi cei cărora oraşul le pute oricum, dintr-un dispreţ pe care numai provincialii deveniţi peste noapte „capitalişti”, vorba lui Caragiale, ar putea să-l înţeleagă. Nu prea mă dau în vânt după opiniile extreme, fiindcă ele absolutizează, în sensul iraţional, puncte de vedere care nu pot fi luate ca repere imuabile. Autoarea textului respectiv are, fără îndoială, dreptul la critică, însă mi-e teamă că între părerea sa şi realitate distanţa este considerabilă…

Nu am pretenţia că aş putea echilibra balanţa – la urma-urmei, nu sunt decât o profesoară oarecare care s-a întors în oraşul în care s-a născut pentru că aşa a vrut, şi ar face asta şi dacă ar fi să o ia de o sută de ori de la capăt. Semn de conservatorism sau de limitare, poate, sau sechelele unei educaţii care îndeamnă la a da înapoi fie chiar şi a mia parte din ceea ce ţi-a fost dăruit… Esenţial este că, în spiritul unei judecăţi drepte,  v-aş invita să faceţi un exerciţiu, nu de imaginaţie ci de… onestitate, şi să încercaţi să găsiţi răspunsuri la următoarele întrebări:

 

1)      În ce oraş  se află cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească – Biserica Domnească?

2)      În ce oraş din România şi-a stabilit reşedinţa academicianul Gheorghe Păun, inventatorul sistemelor P şi al calculului celular/membranar?

3)      În ce oraş din România se află mânăstirea de care se leagă legenda lui Manole?

4)      Care este oraşul din România străbătut de cel mai lung bulevard cu cei mai vechi tei?

5)      Ce oraş din România se află la cea mai scurtă distanţă de Cetatea Poienari, construită de Vlad Ţepeş?

6)      Care a fost primul oraş din România declarat „oraş regal”?

7)      Care este oraşul din România din care se asigură cel mai uşor acces către cea mai spectaculoasă parte a Transfăgărăşanului, şoseaua alpină aflată pe locul al doilea ca altitudine în topul şoselelor din România?

8)      În ce oraş din România s-a născut Urmuz, originalul scriitor avangardist considerat de către Eugen Ionescu „precursor al tragediei limbajului”?

9)      Care este singurul oraş din România în care se află gara care poartă denumirea de Gară Regală, pentru că aici au fost aduşi, cu trenul, toţi regii României înmormântaţi la Mânăstire ?

10)   Care este oraşul din România preferat de investitorii germani pentru că oamenii sunt „bine pregătiţi şi muncitori”?

 

Dacă răspunsurile la toate aceste întrebări v-au dus către un singur nume, Curtea de Argeş, se vede treaba că oraşul „în cestiune” nu e chiar aşa de nasol. Ba, dimpotrivă, pare chiar mişto! Cel puţin pentru cei bine intenţionaţi, care ştiu că pădurea e câteodată în pericolul de a nu se vedea din cauza copacilor…

Şi totuşi, motive există. Dar altele.

Există motive pentru care Curtea de Argeş poate fi considerat un oraş nasol, dar altele.

 1.Haitele de câini. Nu poţi să ieşi noaptea pe stradă, nu poţi pleca dis de dimineaţă la serviciu că te rup câinii.

2.Apa care curge la robinet când vrea ea, nu când vrem noi. Desigur, şi culoarea ei dubioasă de multe ori.

3.Zeama înfiorătoare care se ţine după maşina de gunoi toată vară şi din cauza căreia tot oraşul miroase cumplit.

4. Sinistrul spaţiu în care a fost pe vremuri ştrandul, plin de mizerie şi de bălării, un spaţiu al nimănui şi totuşi al nostru, al tuturor.

5. Gropile vechi de trei patru ani, de pe strada Episcop Nichita, spre exemplu.

6. Locul de joacă de la Terasa 1 Mai, unde toboganul se termină direct pe pământ tare.

7. Şerpii din parcul Fântâna lui Manole şi infecţia de WC public de acolo, singura toaletă publică din Curtea de Argeş.

8. Rahatul care se scurge în şanţurile de pe strada Vlad Ţepeş.

9.Parcarea jenantă de la Mănăstire, plină de gropi.

 

10.Cei care au plecat din oraş pentru că nu au putut să facă nimic aici, şi cum au trecut de Zigoneni au început să-i înjure pe cei care au rămas. Printre cei care au rămas, „beţivii”, „cocalarii”, „cei cu carte puţină”, „lipsiţii de cultură şi de mall”, „patronii perverşi”, se numără profesorii, părinţii, rudele şi prietenii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email