CURTEA DE ARGEŞ, COLONIE GERMANĂ

 

Cele mai mari investiţii de la Curtea de Argeş, prezente sau în curs de implementare, sunt din Germania. Mai în glumă, mai în serios, argeşenii spun că municipiul a devenit colonie nemţească, şi s-ar bucura dacă şi salariile lor ar fi ca la ei. Deocamdată nu sunt ca la ei, ci ca la noi, dar cei care lucrează la sucursalele argeşene ale companiilor germane au măcar speranţe de mai bine. Vă prezentăm în rândurile de mai jos o analiză a firmelor cu capital german de la Curtea de Argeş

Cine este Kärcher, noul mare angajator de la Curtea de Argeş

La Curtea de Argeş, toată lumea vorbeşte despre noua fabrică Kärcher, cea care ar urma să ofere 250 de noi locuri de muncă. După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, anul acesta, Kärcher începe construcţia unei fabrici la Curtea de Argeş, extinzându-şi astfel capacitatea de producţie în Europa, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Producătorul de echipamente de curăţenie va fabrica pe o suprafaţă de 22.000 metri pătraţi în special aspiratoare de uz casnic şi profesional, iar deschiderea unităţii de producţie este planificată pentru mijlocul anului 2016.

La noua unitate Kärcher din Curtea de Argeş vor lucra peste 250 de angajaţi, în special în producţie. Kärcher este prezentă în România încă din anul 2006 prin propria sa filială, CER Cleaning Equipment S.R.L.

Firma Kärcher lucrează de mulţi ani la Curtea de Argeş, printr-un contract pe care îl are cu SC Electroargeş SA. De altfel, cea mai mare parte a cifrei de afaceri a societăţii argeşene vine din contractele pe care le are pentru Kärcher, pentru care produce aspiratoare. Istoria concernului, publicată pe pe kaercher.ro, este foarte interesantă.

Kärcher, cel mai mare producător de aparate de curăţat la nivel mondial, sărbătoreşte împlinirea a 80 de ani de existenţă. Alfred Kärcher a fondat compania în anul 1935 în Stuttgart-Bad Cannstatt, unde, înainte de asta, a condus împreună cu tatăl său un birou de construcţii.

La nivel mondial Kärcher are 6.845 de angajaţi în 41 de ţări, din care mai mult de 550 de angajaţi sunt activi în domeniul cercetare şi dezvoltare. Produsele Kärcher sunt vândute prin distribuitori în toată lumea, pe toate continentele, în 54 de ţări.

Fiecare angajat al Dr. Oetker a adus companiei un profit de 48.000 de lei pe an

Altă mare companie germană prezentă la Curtea de Argeş este Dr. Oetker, fondată în 1891 de August Oetker. O restigioasă publicaţie economică a calculat că fiecare angajat al societăţii Dr. Oetker, din Curtea de Argeş, a adus companiei un profit de 48.000 de lei pe an.

Dr. Oetker Ro, filiala locală a grupului german cu acelaşi nume, a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 278 milioane de lei (62,5 milioane de euro), în creştere cu circa 4% faţă de anul precedent”, arată calculele făcute de specialiştii Ziarului Financiar pe baza datelor de la mfinante.ro. Jurnaliştii scriu că „acesta este cel mai mic avans din ultimii ani al businessului Dr. Oetker din România, în condiţiile în care în anii anteriori producătorul de aditivi alimentari avea şi creşteri de două cifre”, şi dau exemplu anul 2012, când Dr. Oetker a avut afaceri mai mari cu circa 12% faţă de anul precedent, fiind urmat de 2013 cu un plus de aproape 9%”. Zf.ro mai scrie că „la capitolul profitabilitate, Dr.Oetker a terminat fiecare an începând cu 2008 pe profit net, cifrele păs­trându-se în jurul a 21-23 mil. lei în toţi anii de criză, cu excepţiaanului 2010, când profitul net a coborât până la 18 mil. lei. În această perioadă, afacerile companiei au avansat cu 57%”.

Fuchs, investiţie de 50 de milioane

Fuchs Condimente, liderul pieţei de condimente din România, este prezentă la Curtea de Argeş din 2001.

La jumătatea anului trecut, Fuchs Condimente Ro, subsidiara locală a grupului german cu acelaşi nume, a primit o infuzie de capital de 18 milioane de lei (4 milioane de euro) de la compania-mamă, notează zf.ro. Atunci, reprezentanţii companiei nu au spus către ce activităţi vor fi direcţionaţi acei bani. Germanii deţin o unitate de producţie în Curtea de Argeş, iar iniţial au avut o fabrică în Domneşti. Din 2009, compania a investit peste 50 de milioane de lei în fabrica de la Curtea de Argeş. Fuchs are în portofoliu brandurile Cosmin şi Fuchs.

Steinel îşi distribuie produsele în 70 de ţări

Steinel este o companie producătoare de echipamente electrice din Germania și produce la Curtea de Argeș ansamble electrice pentru generatoare de aer cald, pistoale de lipit, testoare de tensiune.

Grupul Steinel are fabrici în Germania, ElvețiaCehiaRomânia si Republica Moldova iar produsele sunt distribuite în peste 70 de țări din toată lumea.

În 1957, în timpul studiilor la Școala de Inginerie din Friedberg, Heinrich Wolfgang Steinel începe să producă pentru prima dată rezistoare electrice de încălzire. După terminarea studiilor, în 1959, Heinrich Wolfgang Steinel se dedică în întregime micii companii a tatălui său care producea elemente de încălzire pentru o varietate de echipamente electrice, cum ar fi: uscătoare de păr, aparate de cafea și mașini de gătit ouă.

La scurt timp Heinrich Wolfgang Steinel preia conducerea companiei tatălui său și dezvolta noi rezistoare electrice de încălzire pentru fier de călcat, aparat de făcut vafe și pentru primul toaster.

 

Împreună, fabricile germane de la Curtea de Argeş reprezintă cel mai puternic angajator, cu aproape 2000 de salariaţi. Asta înseamnă că 2000 de familii din zona Curtea de Argeş depind, într-un fel sau altul, de ei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email