Din 1996 și până în 2019 administrația locală a declarat 141 de persoane ”cetățeni de onoare” ai municipiului Curtea de Argeș. Primul dintre ei, în 1996, avocatul Alexandru Retevoescu a obținut această titulatură, iar un an mai târziu, în 1997, au fost declarați cetățeni de onoare ai municipiului Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana, atunci când au venit pentru prima dată la Curtea de Argeș, iar unii dintre argeșeni au aruncat în ei cu ouă.
Tot în 1997 a fost declarat cetățean de onoare poetul Dumitru M. Ion, în 1998 Didier Baula, iar un an ai târziu academicianul George Păun. În 2002 un singur locuitor a obținut titulatura aceasta, Vasile Mohan, iar în 2003 127 de persoane au fost declarate ”cetățeni de onoare” ai municipiului, conform site-ului Primăriei. Primarul de la acea vreme, Gheorghe Nicuț, nu-și mai amintește de ce au fost declarați în 2003 atâția cetățeni de onoare, spune că ar putea fi vorba despre veterani de război.
În 2004 a fost un cetățean de onoare, în 2006 doi, printre ei aflându-se apreciatul și regretatul profesor Nicolae Enescu, în 2007 unul, în 2010 doi, Walter Stegner fiind unul dintre ei, iar în 2019 un singur cetățean a primit titulatura de ”cetățean de onoare”. De atunci Consiliul Local nu a mai avut timp, disponibilitate sau chef să mai acorde titlul acesta.
Cine poate primi acest titlu
Conform Regulamentului pentru conferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Curtea de Argeș, ”Titlul de Cetățean de Onoare ai municipiului Curtea de Argeș reprezintă cea mai înaltă distincție civică, ce recompensează talentul și serviciile deosebite ale unei persoane, române sau străine, acordată de către Consiliul Local al Municipiului Curtea de Argeș. Titlul se acordă, după caz, Ia inițiativa primarului sau a membrilor Consiliului Local al Municipiului Curtea de Argeș”.
Regulamentul menționat precizează că ”titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Curtea de Argeș se acordă persoanelor fizice din țară și străinătate, a căror activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața orașului sau pentru talentul și serviciile deosebite, după cum urmează: personalități care au depus o activitate susținută pentru dezvoltarea orașului, cu rezultate unanim recunoscute; personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului și sănătății care prin creația lor profesională recunoscută contribuie în mod deosebit la prestigiul Municipiului Curtea de Argeș și al României; întreprinzători și oameni de afaceri români sau străini care prin investiții sau activități economice au adus contribuții semnificative la dezvoltarea Municipiului Curtea de Argeș; persoane ajunse la vârstă senectuții, a căror viață și activitate au fost puternic legate de viața cetății; sportivi români care s-au remarcat prin performanțe de renume european și mondial; militari, care s-au remarcat prin acte de bravură deosebite, demne de a intra în istoria orașului; cetățeni străini, personalități de largă notorietate care prin specificul activității lor, de durată sau ocazional, au adus o contribuție importantă Ia creșterea prestigiului Municipiului Curtea de Argeș sau a României”.