Curtea de Argeş a redevenit „un oraş de morţi”?!

Deşi există o hotărâre a Consiliului Local din 2019 care interzice asta, au reapărut coroanele şi crucile în faţa magazinelor de pompe funebre

Din 2019 magazinele de pompe funebre nu mai au voie să expună obiectele pe care le vând, de la cruci şi coroane la sicrie şi coşuri de colivă. O vreme, cam vreo doi ani, interdicţia a fost respectată. Din primăvara aceasta, însă, proprietarii de astfel de magazine au uitat ce nu mai au voie să facă, şi au reînceput să scoată în faţa imobilelor produsele pe care le vând.

În iulie 2019 un argeşean a postat pe facebook o solicitare inedită.  „Poate va suna bizar solicitarea mea, însă consider că are legătură cu viața, cu starea de sănătate psihică, dar și cu bunul simț! Vă rog foarte mult ca persoanele care au “pile” la Primăria Curtea de Argeș, să insiste că Primăria să adopte o hotărâre care să nu mai permită amplasarea societăților de pompe funebre pe arterele principale intens circulate! Orașul are o imagine cu adevărat macabră, când întâlnim peste tot în centru sau pe arterele principale cu caracter turistic, de la intrare până la ieșire, numai imagini cu sedii cu firme de pompe funebre. De parcă am fi un oraș de morți! Mulțumesc!”, a scris Gicu Olărescu.

Argeşeanul avea dreptate. În zona Ivancea, lângă Kaufland sunt câteva societăţi de pompe funebre, pe strada 1 Decembrie la fel, iar în centrul vechi, de asemenea. Mai mulţi cetăţeni au marşat la solicitarea lui Gicu Olărescu, şi au comentat în fel şi chip pe reţeaua de socializare. El recunoaştea că la Piteşti, lângă Spitalul Judeţean, e chiar mai rău, dar asta nu înseamnă că şi la Curtea de Argeş trebuie să fie.

Consiliul Local a luat măsuri imediat

Potrivit Normelor  tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare, aceştia „vor efectua activitățile specifice după obținerea avizului consiliului local al unității administrative teritoriale și a autorizației sanitare de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene”, iar „primăriile vor afișa pe site-ul propriu lista prestatorilor de servicii funerare avizați precum și lista documentelor necesare pentru eliberarea avizelor emise de acestea, în conformitate cu prezentele norme”. Consiliul Local a luat măsuri la prima şedinţă de după sesizarea cetăţeanului.

„Se interzice expunerea produselor şi a articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor”, se arată în hotărârea Consiliului Local adoptată în august 2019, care precizează că „vitrinele magazinelor de pompe funebre vor fi dotate cu geamuri semitransparente sau obloane”. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment sau amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.

„Vederea sicrielor şi a altor articole funerare în faţa magazinelor de pompe funebre îi deranjează pe cetăţenii oraşului şi pe turişti, deopotrivă”, arată Adriana Ciorbaru, şeful Biroului Comercial şi de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Primărie în referatul  de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat în unanimitate de Consiliul Local.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face prin proces verbal de constatare încheiat de către persoanele împuternicite în acest scop prin dispoziţia primarului.

3 thoughts on “Curtea de Argeş a redevenit „un oraş de morţi”?!

  1. Bună ziua,, dv vorbiți de spațiu public, nu de spațiul privat,,, cine va permite D-voastră și cu acordul cui ați filmat pe un spațiu comercial privat,, nu este expus ceva macabru și aveți interese personale,, conform legislației în vigoare an spațiu public este o hotărâre a consiliului local,, dar Dumneavoastră filmați an spațiu privat

  2. Bună ziua. În hotărâre scrie clar – „Se interzice expunerea produselor şi a articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor”, iar „vitrinele magazinelor de pompe funebre vor fi dotate cu geamuri semitransparente sau obloane”.
    Nu aruncaţi cu acuzaţii nefondate, respectaţi legea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email