Curtea de Argeş – oraşul cu trei cişmele infecte

 

Temperaturile ridicate din ultima vreme dau bătaie de cap argeşenilor. Argeşenii însetaţi sunt nevoiţi să bea apă din cele trei cişmele funcţionale existente în municipiul Curtea de Argeş: cea de la Mănăstire, de la Casa de Cultură sau cea din 

Piaţa Centrală. Într-o zi caniculară, mulţi oameni, atât locanici cât şi turişti, se răcoresc cu apa din aceste cişmele, care sunt într-o stare deplorabilă. O plimbare prin oraş sau un moment de odihnă în parc, pentru cei care n-au un ban în buzunar, se poate transforma într-o experienţă dramatică, datorată focarelor de infecţie din care de multe ori aceştia beau apă. 

 

„Ştiu că mă pot îmbolnăvi din cauza bacteriilor”

Parcul din zona Casei de Cultură este zilnic plin de părinţi sau bunici, care îşi plimbă copiii. Inconştienţa unora este atât de mare că nu de puţine ori, cei mici, însetaţi, sunt ajutaţi de rudele lor să bea apă din cişmeaua aflată în apropiere. Cupa cişmelei este acoperită de rugină, iar microbii care sunt în lumea lor nu îi împiedică pe unii oameni să bea apă. “Apa este bună ca cea de la robinet. Încerc să nu mă ating de vas şi beau apă, că nu îmi permit să dau doi lei zilnic pe o sticlă de apă. Stau şi câte două ore zilnic la leagăne cu nepoţica mea şi mor de cald pe bancă. Ştiu că mă pot îmbolnăvi din cauza bacteriilor, dar nu am ce să fac”, spune o pensionară. 

O altă cişmea care este vitală pentru zeci de oameni este cea din zona pieţei centrale din oraş. Zecile de comercianţi din piaţă folosesc apa de la această cişmea, atât pentru băut, cât şi pentru stropitul legumelor şi fructelor pe care le vând. Până acum ceva timp şi aici exista aceeaşi problemă ca în parcul Casei de Cultură. Cişmeaua arăta de nedescris, fiind veche şi plină de rugină şi mai ales murdară. Deşi vasul de porţelan a fost înlocuit cu unul din inox de către directorul Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare, la cererea pieţarilor, situaţia nu s-a schimbat prea mult. 

Turiştii nu au de unde bea apă

Imaginea oraşului este stricată mai ales de cişmeaua situată în zona Mănăstirii Curtea de Argeş. Aceasta este un adevărat focar de infecţie care strică părerea turiştilor despre municipiu. Atât locuitorii oraşului, dar mai ales turiştii veniţi la Mănăstire evită cişmeaua pe cât posibil. „Am câţiva prieteni care vin în fiecare vară la Curtea de Argeş şi de fiecare dată îmi arată că cişmele arată la fel, mizerabile şi pline de microbi. Probabil că autorităţile locale nu văd în ce situaţie jalnică sunt şi de aceea nu fac nimic”, a spune Ioana Ivanciu, care locuieşte în zonă. Soluţia vizitatorilor rămâne apa de la Fântâna lui Manole sau cea din comerţ. Mulţi argeşeni recurg la a-şi umple sticluţele cu apă de aici decât să consume apă de la cişmele, care ne fac de râs oraşul. 

Autorităţile locale ştiu care este starea cişmelelor din oraş şi, ca de fiecare dată, spun că banii sunt problema. Se pare că până în acest an alte lucruri au fost mult mai importante decât schimbarea a trei prăpădite de cişmele. „În funcţie de banii alocaţi anul acesta, cişmelele vor fi refăcute sau înlocuite”, precizează Ioan Ghiţă, şeful Serviciului de Gospodărire Comunală.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email