Curtea de Argeş a fost capitala Masoneriei Române

Curtea de Argeş a fost, sâmbătă, o adevărată capitală a Masoneriei Române. Mai exact, a  uneia dintre cele două principale structuri ale ei, cea de inspiraţie franceză. Marele Consiliu al Marii Loji Naţionale a României s-a reunit la Casa Argeşeană, gazde fiind fraţii din Respectabilele Loji din Piteşti, Mioveni, Câmpulung şi Curtea de Argeş. Conform informaţiilor furnizate de Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Tudorel Niţulescu, reuniunea a fost prilejuită de două evenimente masonice: relansarea prestigioasei cărţi „Istoria Francmasoneriei” de Albert Mackey şi reaprinderea luminilor Respectabilei Loji „Meşterul Manole” de la Curtea de Argeş. „Sperăm ca toate aceste evenimente să constituie un ansamblu de manifestări fraterne, sub egida Libertate-Egalitate-Fraternitate, dovedind încă o dată că Masoneria Română se maturizează, capătă consistenţă şi poate deveni un partener credibil şi folositor pentru societatea românească şi internaţională”, se arată în comunicatul oficial semnat de Tudorel Niţulescu.
Se încearcă îmbunătăţirea imaginii publice a Masoneriei Române
Întâlnirea de sâmbătă a fost prefaţată de o conferinţă de presă susţinută de Marele Maestru al Marii Loje Naţionale a României, Tudorel Niţulescu. Deşi o astfel de expunere publică putea părea neobişnuită, fiind totuşi vorba de o structură a cărei activitate este caracterizată prin discreţie, ea a fost explicată prin dorinţa de a elimina neadevărurile şi „aura negativă” care au afectat imaginea masoneriei. Ales la conducerea Marii Loji Naţionale a României de mai puţin de un an, Tudorel Niţulescu a explicat că printre obiectivele sale se numără îmbunătăţirea imaginii publice a organizaţiei, pe care doreşte să o realizeze în paralel cu o curăţenie internă. „În ultimii 20 de ani au apărut şi diverşi oportunişti, aşa a început să crească masoneria. Nu mă bucur că s-a întâmplat aşa, dar aceasta era societatea românească. Eu îmi doresc să fac curat, să bat covoarele, să scot mizeria de sub preş. Pentru că, în măsura în care masoneria va fi cum trebuie, şi România va fi aşa cum trebuie”, a explicat Marele Maestru. În privinţa raporturilor dintre Marea Lojă Naţională a României, de filiaţie franceză şi Marea Lojă Naţională Română, de filiaţie engleză, Tudorel Niţulescu a afirmat că nu există nici un conflict, ambele acţionând, pe căi proprii, pentru „interesul naţional românesc comun”.
Respectabila Lojă „Meşterul Manole” de la Curtea de Argeş a fost reactivată
Când a fost vorba să se refere concret la structurile Marii Loji Naţionale a României din Argeş, Marele Maestru a fost mult mai discret, explicând că despre propria persoană poate spune orice, însă despre ceilalţi „fraţi” nu poate da niciun fel de informaţie. A admis doar că lojile din această zonă sunt foarte influente, cinci dintre cei 33 de membri ai Marelui Consiliu fiind argeşeni. La fel de discret a fost Tudorel Niţulescu şi atunci când a venit vorba de loja „Meşterul Manole” de la Curtea de Argeş, cea care a fost reactivată acum. „Loja de la Curtea de Argeş a existat şi acum am reactivat-o. Sunt ani buni de când există şi face parte din Marea Lojă Naţionala a României”, s-a limitat să declare Marele Maestru. A mai făcut totuşi o precizare, şi anume că ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, nu este „venerabil”, adică lider al Respectabilei Loji „Meşterul Manole”. Cine este venerabilul şi cine sunt ceilalţi membri, rămâne un mister, în buna tradiţiei a masoneriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email