Dacă citiţi aceste rânduri vineri, sâmbătă sau duminică, înseamnă că aţi trecut de sfârşitul lumii cu bine. Dacă le citiţi joi, înseamnă că mai aveţi timp să vă faceţi planuri pentru ultima zi a omenirii, prevestită de unii pe 21 decembrie.
Trecând peste mayaşi şi peste prevestirile lor, şi gândindu-ne la viitorul apropiat, la 2013, şi la felul cum va fi acesta la Curtea de Argeş, nu ştiu dacă e cazul să ne bucurăm sau să tragem aer în piept pentru ceea ce va urma. În urmă cu ceva timp, ziarul nostru publica rezultatele unui studiu realizat de o prestigioasă companie de resurse umane, potrivit cărora în 2013 Curtea de Argeş este printre puţinele oraşe din ţară în care numărul locurilor de muncă va creşte exponenţial, datorită investiţiilor care vor fi făcute şi potenţialului uman existent aici. Apoi. În 2013 va fi pus în practică marele proiect de asfaltare, indiferent de firma care va face asta. Cele aproape 10 milioane de euro care vor fi investite aici ar trebui să se vadă şi în economia oraşului, pentru că vor găsi ceva de lucru la firmele constructoare şi şomeri din Curtea de Argeş, banii din salariile plătite angajaţilor firmelor se vor vedea şi în încasările magazinelor din municipiu, etc. Asta e partea bună a lucrurilor.
Veştile proaste însă sunt mult mai multe. Scumpiri peste scumpiri, la gaze, curent,şi la multe altele. Chiar dacă vor fi asfaltate 40 de străzi din municipiu, este vorba despre cele care acum sunt uliţe de ţară, cele asfaltate şi pline de gropi rămân la fel. Pe străzile unde va fi pus în practică proiectul despre care vorbeam mai sus nu vor beneficia cinci ani de zile de canalizare, pentru că nu poate fi spart asfaltul nou, pus cu bani de la UE. Transportul local va fi la fel cum îl ştim, pentru că nu există niciun semn că ar putea fi schimbat, în ciuda deciziilor locale adoptate zilele trecute, despre care aflaţi din numărul de azi al ziarului nostru. Apa furnizată de Aquaterm va fi la fel, pentru că nu sunt bani pentru modernizări de anvergură, astfel încât apa potabilă să nu mai ajungă la robinetele noastre prin ţevi vechi de peste 50 de ani, ruginite şi vai de ele. Groapa de gunoi care rânjeşte la cei care intră în oraş dinspre Râmnicu Vâlcea va rămâne tot acolo, eventual ceva mai extinsă din cauza rudarilor care scormonesc după fier vechi şi PET-uri, trotuarele de pe Bulevard vor rămâne cu pavelele distruse pentru că nu sunt bani ca să fie înlocuite.
Ar mai fi multe de înşirat la acest capitol, dar mă opresc aici. Să nu ne pierdem speranţa, totuşi, pentru că altfel e grav. Să sperăm că 2013 va fi un an mai bun, să sperăm că şi de la Curtea de Argeş criza va pleca, să sperăm că vom avea un oraş mai frumos. Să sperăm, pentru că, vorba aceea, speranţa moare ultima.