Cum vă puteţi apăra de urşii de la munte


Având în vedere evenimentele petrecute în ultima perioadă în zona noastră montană, în care cel puţin două persoane au avut de suferit din cauza atacurilor unor animale, salvamontiştii argeşeni ne dau câteva sfaturi pentru a evita astfel de pericole.
Potrivit unui comunicat de presă, la interval de mai puţin de 12 ore doi turişti argeşeni au fost atacaţi de vieţuitoarele naturii, unul dintre aceştia fiind muşcat de o viperă în zona Capra, iar celălalt fiind atacat şi muşcat de un urs la o stână de pe Valea Topologului. În plus, aducerea altor urşi în zona noastră creşte pericolul pentru turişti.

Bocancii vă salvează de muşcătura de viperă

Astfel că, pentru a evita muşcătura de viperă, salvamontiştii recomandă turiştilor  portul bocancilor de munte, chiar dacă temperatura de afară este ridicată. Bocancii vă pot feri şi de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, v-aţi uitat dacă sunt şerpi dedesupt, iar dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, din cauza căreia nu puteţi vedea pământul, loviţi uşor iarba cu un băţ – mai recomandă reprezentanţii Salvamont.  În cazul unei muşcături de viperă, anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele care curge, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventivă a unor antihistaminice întârzie acţiunea veninului.

Ursul vă va ocoli dacă şi voi faceţi la fel

Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci vă va ataca. Atunci când sunteţi la un grătar sau parcurgeţi trasee turistice,  semnalaţi-vă prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, însă, şi poate deveni agresiv.

Pentru informaţii suplimentare
despre comportamentul în zona montană, accesaţi
www.salvamontpitesti.go.ro sau www.salvamontcurteadearges.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email