Cum sărbătoresc argeşenii Ziua Femeii

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Această zi a fost recunoscută oficial în anul 1975 de către Naţiunile Unite. În această zi femeii i se aduc cuvintele cele mai alese, pline de dragoste, de recunoştinţă şi de apreciere. Istoricii spun că Ziua Femeii îşi are originile în festivalul dedicat mamei zeilor, Rhea, ţinut în Grecia Antică. Această sărbătoare este abordată în moduri diferite, în funcţie de categoria de vârstă. Cei mici se pregătesc în fiecare an cu o felicitare realizată cu drag acasă sau la şcoală, pentru mama lor, cumpără un buchet de ghiocei şi cântă un cântecel sau recită o poezie. În rândul adolescenţilor, băieţii răsplătesc fetele cu micii atenţii, o cutie cu bomboane de ciocolată, flori, dar şi o invitaţie la o cină romantică, în oraş. Deja ajungând la nivelul celor care au o iubită, o soţie, putem spune că acest eveniment este luat la modul cel mai serios, aceştia căutând cadouri, sau idei de cadouri cât mai inedite, romantice, pentru a-i dovedi persoanei iubite cât de importantă este pentru el şi cât de mult o iubeşte.
Ofertă variată pe tarabele comercianţilor
În ultima vreme municipiul nostru a fost împânzit de comercianţi care vând diverse cadouri dedicate acestei zile speciale. Cei mai mulţi vânzători şi-au întins mesele în zona magazinului Vidraru sau în zona bisericii Sfântul Gheorghe, unele dintre cele mai aglomerate zone din municipiu. Pe tarabe argeşenii găsesc foarte multe lucruri, de la inimioare de pluş şi ursuleţi de diferite mărimi până la bibelouri şi parfumuri. „Am încercat să aducem şi noi cât mai multe lucruri pentru ca omul să aibă de unde să aleagă. Mai mult cumpără cei mai tineri, care au prietene sau iubite. Cei mai în vârstă foarte rar, pentru că nu le mai arde de aşa ceva. Vânzarea a mers mai prost ca în anii trecuţi. Cauza e una singură: lumea nu mai are bani”, spune unul dintre comercianţi. Aceştia spun că argeşenii nu au cheltuit sume mai mari de 30 de lei pentru cadouri. „Am vândut foarte bine inimioare de pluş. Au preţuri cuprinse între 5 şi 20 de lei în funcţie de mărime. Oamenii cam atât cheltuiesc. Am dat un singur parfum care a costat 45 de lei”, spune un alt comerciant. Însă, argeşenii nu mai sunt încântaţi de ceea ce văd pe tarabe. Ei spun că de câţiva ani comercianţii aduc aceleaşi lucruri. „Sincer să vă spun nu am cumpărat nimic, pentru că nu am văzut ceva nou. De câţiva ani de zile se aduc aceleaşi lucruri. Multe dintre ele mi se par oribile, cum ar fi coşuleţele acelea cu flori din plastic. Nu ştiu cine ar putea cumpăra aşa ceva. M-am uitat peste tot în oraş după ceva deosebit, dar nu am găsit. Probabil că o să cumpăr un buchet de flori, cred că e cel mai bine”, spune Ionuţ Dinescu, un tânăr din municipiu.
Cadourile simbolice, cele mai potrivite pentru argeşence
În această primă parte a lunii martie vânzătorii de flori au „simţit” o uşoară creştere a vânzărilor. „Am vândut în prima săptămână a lunii mai mult ca de obicei. Însă, lucrurile vor reveni la normal repede. Eu vând flori de foarte mulţi ani, dar mă nemulţumeşte un lucru. În această perioadă apar foarte mulţi comercianţi care fac concurenţă neloială. Mulţi nu plătesc taxe şi aşează mesele cu flori printre noi. Nu e corect aşa ceva, dar nici noi nu putem să ne certăm cu ei”, se plânge un comerciant.
Bucheţelul de ghiocei se vinde cu 1 leu, zambilele cu 3 lei, iar un trandafir cu 7 lei. „Cel mai bine s-au vândut zambilele şi trandafirii, dar şi florile acelea din ghivece micuţe. Chiar am dat foarte multe. Oamenii au căutat buchete cu preţuri în jur de 15 lei. Rar am vândut buchete mai scumpe”, spune un alt comerciant. Argeşencele nu se aşteaptă nici ele în acest la cadouri scumpe. De cele mai multe ori ele preferă cadourile simbolice. „Nu aştept ceva deosebit. Cred că un buchet de flori ar fi cel mai potrivit. De fapt cred că asta o să şi primesc. M-am uitat şi eu pe la tarabele comercianţilor, dar nu am văzut ceva care să îmi placă”, spune Mihaela Grigore, din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email