Cum se vând hainele la minus 10 grade Celsius

Ieri dimineaţă, deşi termometrul arăta – 10 grade Celsius, comercianţii care vin săptămânal în târgul de haine second-hand îşi întindeau marfa pe mese, sau chiar direct pe jos, pe nişte folii de celofan. Pentru a face faţă gerului, aceştia s-au îmbrăcat în costume groase folosite de obicei la schi, şi-au luat bocanci groşi, îmblăniţi pe interior şi au tras fesuri groase pe cap. Aceştia se învârteau în jurul meselor sau săreau de pe un picior pe celălalt pentru a se mai încălzi. „Ne-am obişnuit cu frigul. Asta este vremea şi nu avem ce face. Când îngheţăm, mai bem o cafea, un ceai, mai mâncăm ceva cald. Trebuie să ne descurcăm. Dacă nu venim în târg nu câştigăm bani, iar dacă nu avem bani, nu putem să trăim, nu?”, spune nea Marcel, unul dintre comercianţi.
Comercianţii au aprins focul cu haine şi pantofi prăpădiţi
Alţii, mai inventivi au aprins focuri, în care ardeau chiar haine sau perechi de încălţăminte mai prăpădite. Fumul gros împrăştia un miros de cauciuc ars. „Ce să facem, domne, trebuie să ne încălzim şi noi cumva. Păi am făcut focul cu haine, nu vedeţi? Dacă tot nu le cumpără nimeni, măcar să le folosim la ceva. Nu prea e vânzare. De fapt cine să vină pe cancerul ăsta în târg? Am ars şi noi haine de astea mai vechi şi rupte. E bine că ne mai încălzim un pic picioarele”, spune un alt comerciant în timp ce strângea în mână o cană fierbinte cu ceai. Ieri, la mare căutare în târg erau cafeaua şi ceaiul fierbinte. Un tânăr umbla printre tarabe cu o geantă în care avea două termosuri cu cafea. Cum îl vedeau comercianţii se şi apropiau de el. „Hai mă, vino, să iau o cafea, că nu mai rezist aici. Ce mai ai pe acolo? O ţuică nu ai, că ar fi bună pe gerul ăsta?”, întreabă un comerciant. „Am doar cafea, şefule, ţuică doar la comandă”, răspunde glumeţ tânărul, care umplea un pahar de plastic cu cafea.
Clienţii au fost alungaţi de gerul de afară
Pentru că târgul se desfăşoară pe parcursul a două zile, unii comercianţi îşi lasă peste noapte marfa pe tarabă şi o acoperă bine cu folii groase de celofan. Însă, de fiecare dată rămân de pază câţiva comercianţi. „Eu vin de la Vâlcea în fiecare săptămână. Nu rămân peste noapte aici, dar marfa o las. Este foarte greu să strâng mesele în fiecare zi şi să le întind din nou. Mai facem cu rândul şi stăm de pază. Noaptea e frig rău de tot, îngheaţă pietrele. Cei care rămân stau în maşină cu motorul pornit, ca să se încălzească. E mai bine vara, când rămânem de drag”, spune Ionuţ, un alt comerciant.
Alţi comercianţi care stau în municipiu preferă să îşi strângă marfa. „Eu strâng marfa miercuri seara şi joi o întind din nou. Stau aproape şi pot să fac acest lucru”, spune un alt vânzător.
Argeşenii care au fost ieri în târgul second-hand cu greu au făcut faţă frigului. Oamenii se plimbau printre tarabe mai mult cu mâinile în buzunar. „Am venit să mă plimb puţin, dar nu mă gândeam că va fi aşa frig. Nici nu îmi vine să mai scot mâinile din buzunar că îmi îngheaţă. Păi dacă trebuie să dau geaca jos ca să probez ceva cred că înnebunesc”, spune Cristi Voicu, din municipiu.
Zona în care are loc târgul este, poate, cea mai geroasă din oraş. Comercianţii spun că frigul e amplificat de vecinătatea canalului. „Suntem cei mai oropsiţi. Aici e cel mai frig”, se văieta un bărbat care încerca să-i vândă o haină groasă unui client.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email