Cum se ține Postul Paștelui – îndrumările Patriarhiei

Postul Paștelui  începe luni, 18 martie, și reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului, sărbătorit anul acesta în data de 5 mai. Comparativ cu celelalte posturi de peste an, Postul Paștelui poate fi considerat mai aspru, existând numai două sărbători cu dezlegare la pește, de Buna Vestire (25 martie) și în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (28 aprilie), potrivit basilica.ro.

„Conform tradiţiei actuale a Bisericii, în cursul acestuia se posteşte astfel:

  • în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
    • în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
    • miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
    • în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
    • La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte”, mai scrie sursa citată.

„Nu pot să ţin post pentru că nu-mi ajung banii”

În această perioadă la mare căutare sunt fructele şi legumele, dar preţurile lor nu sunt accesibile tuturor argeşenilor. Practic, pentru mulţi dintre ei postul nu există, pentru că produsele sunt scumpe. „Nu pot să ţin post. Asta nu înseamnă că nu vreau, dar nu prea mă descurc cu banii. Înainte, ce era de post costa şi mai puţin, dar acum totul s-a schimbat. Ca să cumperi ceva de post îţi trebuie bani. Nu vreau să mănânc doar fasole şi cartofi să mă îmbolnăvesc şi apoi să stau prin spital”, spune Maria Sima, o femeie din municipiu.

Cei mai mulţi argeşeni care păstrează tradiţiile şi încearcă să ţină post sunt de obicei cei în vârstă. Însă, pentru ei este cu atât mai dificil să postească, având în vedere faptul că nu au venituri mari, majoritatea având pensii sub două mii de lei. „Am crescut la ţară şi părinţii m-au învăţat să ţin post. Aşa făceam în apropierea sărbătorilor mari. Şi acum ţin post pentru că aşa m-am obişnuit. Nu e uşor, pentru că preţurile sunt mari. Eu am o pensie de 1600 de lei şi nu pot să o dau pe toată pe mâncare. Banii sunt puţini şi de abia îmi ajung de la o lună la alta. Mai gătesc o mâncare de cartofi sau de fasole, dimineaţa beau un ceai şi uite aşa trece ziua. Nu prea îmi permit să cumpăr altceva”, spune o bătrânică din municipiu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email