Cum se pot face economii de peste două miliarde la iluminatul public

La Curtea de Argeş s-a înfiinţat Serviciul de iluminat public. Este o obligaţie legală iar administraţia locală s-a conformat. O firmă din Tulcea a făsut un studiu de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public, iar Municipalitatea şi l-a însuşit după ce l-a plătit, nu se ştie cu cât. Firma care l-a realizat, Gsolar Lighting Technology SRL, este cea care a furnizat iluminatul de sărbători la Bascov, pentru suma de 55.662 lei, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). De asemenea, Gsolar Lighting Technology SRL a făcut şi pentru municipiul Orăştie Studiul de fezabilitate „Reabilitare şi eficientizare iluminat public”, plătit cu 113.000 de lei, suma apropiată, probabil, de cea achitată de Primăria Curtea de Argeş.

Studiul de oportunitate pleacă de la premiza că „până în prezent municipiul Curtea de Argeş nu a beneficiat de un sistem de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public acesta fiind asigurat cu forţe proprii ADPP (administrarea domeniului public şi privat – n.n.) şi prin contracte cu diverse societăţi comerciale”. De fapt, Curtea de Argeş a avut un parteneriat cu societatea clujeană SZD, care a modernizat iluminatul public şi a promis că economiile la plata iluminatului public vor fi de 40%. În cei şapte ani de parteneriat, facturile pentru curentul electric au tot crescut însă, spun oficiali din Primărie.

15,8 kilometri de reţea de drumuri publice iluminate

Specialiştii Gsolar Lighting Technology recomandă autorităţilor locale o serie de investiţii în iluminatul public printre care se numără introducerea în subteran a reţelelor pe principalele artere de circulaţie şi în zonele „de importanţă zonală”, înlocuirea stâlpilor de beton existenţi cu stâlpi metalici, înlocuirea corpurilor de iluminat clasice ajunse la sfârşitul perioadei de funcţionare cu echivalente cu surse LED, înlocuirea în totalitate a proiectoarelor cu lămpi halogen cu echivalente cu surse LED sau descărcări electrice, punerea în valoare prin iluminat a patrimoniului arhitectural al municipiului, etc. „Trecerea la iluminatul cu surse LED de mare putere evidenţiază o posibilă economie de energie electrică şi implicit reduceri de costuri de 205.000 de lei anual”, precizează studiul de oportunitate.

Ar trebui astfel realizaţi 15,8 kilometri de reţea de drumuri publice iluminate, cu 445 stâlpi metalici pentru iluminat, 3272 de aparate de iluminat, 21 de cutii electrice, opt puncte de aprindere şi un sistem telemanagement.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email