În anul care abia a început la Curtea de Argeş trebuie să se întâmple nişte lucruri amânate de peste doi ani. Este vorba despre proiectele cu finanţare europeană, ale căror contracte de finanţare au fost semnate în septembrie 2010. De atunci şi până azi nu s-a întâmplat mai nimic. Ce-i drept, două dintre proiectele care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, PIDU, au început să fie pusă în practică, dar, deocamdată, doar prin panourile care anunţă ce se face, unde, şi cum. În rest, proiectul cel mare, de asfaltare, e la Curtea de Apel, termenul de judecată fiind schimbat, din 22 mai, termenul iniţial, pe 9 ianuarie. Adică miercuri. Povestea acestui proiect şi a banilor, aproape 10 milioane de euro care, teoretic, se plimbă între Bucureşti şi Curtea de Argeş este extrem de interesantă. Să ne amintim.
Cel mai important proiect
Pe 1 septembrie 2010 a fost semnat cel mai important proiect cu finanţare europeană care va aduce în municipiul nostru peste 15 milioane de euro. Proiectul intitulat „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană” a fost realizat în 2008 şi prevede asfaltarea străzilor din cartierele Marina Poştei şi Noapteş, precum şi cele aflate între Valea Sasului şi cartierul Groape. Pe lângă asfaltarea acestor străzi, proiectul include şi amenajarea unui centru pentru bătrâni ce va fi construit în locul fostului Dispensar TBC situat pe Bulevardul Basarabilor şi un centru pentru cei cu dizabilităţi care va fi construit la Valea Sasului. În plus, pentru siguranţa celor din Curtea de Argeş, în zonele cele mai traficate vor fi amplasate camere de supraveghere video, care vor monitoriza secundă cu secundă tot ce se întâmplă în municipiul nostru.
Cel mai important proiect din PIDU este „Creşterea calităţii infrastructurii”, în valoare totală de 47.649.554,76 de lei pentru asfaltarea a peste 40 de străzi. Licitaţia pentru aceste lucrări a fost organizată de patru ori, de trei ori a fost anulată, iar pe 7 mai 2012 a fost organizată ultima dată. S-au înscris la licitaţie opt firme sau asocieri de firme, greii din construcţii la nivel naţional – Valah Construct-Tel Drum, Eurovia Internaţional – Comesad, Argecom – Eurostrada, Euroconstruct, Star Trading – Zeus, Strabag, Straco – General Trust, Delta ACM. După patru luni de verificări şi deliberări a fost făcut clasamentul participanţilor la licitaţie. „Eurovia Internaţional şi asociaţii s-au clasat pe primul loc cu o ofertă de 22,608 milioane de lei, fiind aproape preţul cel mai mic. De altfel, două firme s-au calificat, Eurovia şi Delta ACM, celelalte având oferte inacceptabile din cauza unor probleme de ordin tehnic şi financiar”, ne-a spus atunci secretarul municipiului, Radu Chirca.
Au urmat, în buna tradiţie a acestei licitaţii, contestaţiile. Una a fost depusă de asocierea Valah Construct – Tel Drum , iar cealaltă de asocierea Straco – General Trust. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia formulată de SC Straco, a admis parţial contestaţia cealaltă, şi a dispus reevaluarea ofertei declarate câştigătoare. După reevaluare, comisia de licitaţia a declarat câştigătoare asocierea condusă de Delta ACM. Decizia comisiei a nemulţumit SC Eurovia şi asociaţii, iar aceştia au mers mai departe, şi au apelat la ultima soluţie – Curtea de Apel.
Primăria, chemată în judecată de Eurovia
Obiectul dosarului cu numărul 1019/46/2012 de la Curtea de Apel îl constituie un « litigiu privind achiziţiile publice » şi va fi judecat de un complet de trei judecători. Părţi în dosar sunt SC Eurovia Construct Internaţional SA – în calitate de lider de asociere în asocierea „SC Eurovia Construct Internaţional SA, Antrepriza de Construcţii Montaj nr.4 SA şi SC Comesad Drumuri SRL” : petent, municipiul Curtea de Argeş (primăria municipiului Curtea de Argeş), prin primar Nicolae Diaconu : intimat, asocierea formată din SC Valah Construct Grup SRL – SC Tel Drum SA, reprezentată prin SC Valah Construct Grup SRL, în calitate de lider al asocierii, reprezentată prin Cătălin Viorel Nicolau: intimat, asocierea formată din SC Straco Grup SRL şi SC General Trust Arges SRL, prin lider de asociere SC Straco Grup SRL, reprezentată prin Vlad Vameşu : intimat.
Miercuri, agonie sau extaz
Judecătorii Curţii vor audia părţile pe 9 ianuarie, după ce termenul de judecată a fost preschimbat. Între timp, autorităţile de la Curtea de Argeş nu stau degeaba. În decembrie au semnat contractul de lucrări cu Delta ACM, astfel încât această firmă şi asociaţii ei pot să înceapă amenajarea şantierului măcar, căci de lucrări pe vremea asta nu poate fi vorba. Primarul Nicolae Diaconu ne-a spus că a decis să semneze contractul de lucrări după ce s-a consultat inclusiv cu CNSC, astfel încât, din punct de vedere legal, e acoperit. Dacă judecătorii Curţii de Apel Piteşti se vor pronunţa în favoarea Eurovia, atunci contractul semnat de Primnărie cu Delta ACM e nul, iar banii care vor fi fost daţi acesteiea, dacă vor fi fost daţi, trebuie recuperaţi sau trecuţi la pierderi ale Primăriei. În cazul în care plângerea Eurovia este respinsă de Curte, înseamnă că lucrările, făcute de Delta pot începe cu adevărat în primăvară.