Cum se consumă un whisky?

În acest articol îți oferim câteva recomandări despre cum se consumă un whisky.

Whisky-ul merge băut și sec și cu gheață

Încearcă ambele variante ca să decizi care este pe placul tău. Adăugarea câtorva picături de apă ajută whisky-ul să își dezvăluie aromele, mai ales în cazul sortimentelor cu o concentrație mare de alcool.

Gheața temperează intensitatea băuturii și o diluează treptat, așadar dacă abia ai început să consumi whisky, aceasta este cea mai indicata metodă pentru tine.

Dacă vrei să îți răcorești băutura fără a-i dilua aroma, folosește gheață pentru whisky.

 

Cum să (de)guști whisky-ul

Aspectul

Dacă poți, privește whisky-ul pe un fundal alb simplu, deoarece acesta îi va dezvălui clar culoarea. Aceasta poate reprezenta un indicator al vârstei băuturii, whisky-urile mai vechi având în general o culoare mai închisă, conferită de butoaiele în care au stat la maturat.

Culoarea îți poate spune și dacă au fost folosiți coloranți artificiali în fabricarea whisky-ului. De exemplu, dacă un sortiment cu 3 ani vechime are o culoare ruginie închisă, este posibil ca la fabricarea lui să fi fost utilizați astfel de coloranți.

 

Mirosul

Adulmecă whisky-ul înainte de a-l gusta. Ține gura ușor întredeschisă când inspiri pentru a-ți face o idee mai clară despre aromele pe care le transmite.

Nu inspira prea adânc și nici prea aproape de pahar, ca să nu te alegi cu usturimi în nas. Sortimentele mai tinere și cele cu o concentrație mai ridicată de alcool tind să aibă un miros mai puternic de alcool. De aceea îți recomandăm să inspiri cu grijă dintr-un astfel de whisky.

 

Gustul

Soarbe puțin din pahar și nu înghiți înainte de a stabili ce au detectat papilele tale gustative. Poate fi o gama extinsă de gusturi, cum ar fi cele florale sau un gust specific, de exemplu biscuiți digestivi cu ciocolată sau șerbet de lămâie.

Este posibil să fie nevoie de câteva înghițituri până când bolta ta palatină să se obișnuiască cu gustul și să poată depista diferitele nuanțe conținute de whisky.

Un aspect foarte fain este că unele whisky-uri au un gust complet diferit de felul în care miros, așadar te poți aștepta la surprize.

După prima înghițitură poți să adaugi băuturii câteva picături de apă pentru a-i deschide buchetul. Apa trebuie adăugată treptat, picătură cu picătură, pentru a nu “îneca” whisky-ul.

 

Postgustul (finish)

Gustul persistent rămas în gură odată ce ai sorbit o înghițitură de whisky se numește postgust sau finish. S-ar putea să observi că pe măsură ce bei, aromele diferă de cele pe care le-ai simțit la prima înghițitură. Cu cât aromele se păstrează mai mult timp, cu atât postgustul este mai lung.

 

Fiecare etapă de consumare a whisky-ului aduce în prim plan arome diferite.

De aceea, cel mai important este să nu te grăbești, ci să îl savurezi pe îndelete.

O poți face comandând whisky-ul tău preferat de la finebar.ro, magazinul online de băuturi fine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email