Cum sa ne ferim de dependenta emotionala? Alege sa NU te complaci in aceste comportamente nocive

Orice tip de dependenta ascunde in spate o rana emotionala. Fie ca vorbim de dependenta de anumite persoane, substante sau comportamente, la baza oricarui atasament nociv se afla frica de singuratate, frica de respingere si frica de asumare a raspunderii pentru propriile alegeri. Oamenii de publicitate, politicienii dar si vanzatorii abili stiu foarte bine ca orice actiune a unui individ este ghidata de o emotie pozitiva sau negativa. Devine, asadar, tot mai greu sa ne pastram autonomia emotionala in aceasta lume atat de competitiva, plina de influente dar si de optiuni care mai de care mai tentante.

Sa vedem in continuare cum sa recunoastem si sa remediem dependenta emotionala inainte ca aceasta sa se transforme intr-un cerc inchis, care sa ne sufoce atat pe noi cat si pe cei dragi:

1. Incapacitatea de a stabili limite personale

Dependenta emotionala poate fi recunoscuta printr-o atitudine de neajutorare si pasivitate, prin crearea unor legaturi fuzionale cu cei din jur care devin unicii responsabili pentru succesul sau esecul dependentului. Limitele personale, departe de a ne constrange libertatea, au rolul de a ne ancora intr-un set de valori, intr-o viziune proprie asupra existentei, care ne ajuta sa fim centrati pe bunastarea noastra personala indiferent de parerea celor din jur.

O persoana dependenta nu are simtul masurii, isi consuma toata energia in exterior, in speranta ca astfel va scapa de singuratate si isi va umple golul interior. Fie ca vorbim de alcool, jocuri de noroc sau chiar o relatie de cuplu, stabilirea unor limite clare este indspensabila. Orice exces duce la deziluzie, la pierderea stimei de sine, a persoanelor dragi si chiar a sanatatii fizice si psihice. Nici privarea nu are efecte pozitive deoarece cultiva teama de experienta, de a iesi din zona de confor. noutate. Secretul consta in masura si in echilibru.

Asadar, poti alege sa consumi un cocktail sau un pahar de vin la o iesire cu prieteni cum de altfel poti sa plasezi un pariu pentru echipa ta favorita. Poate parea amuzant, insa a-ti testa limitele intr-un comportament ce lesne poate provoca dependenta, iti intareste considerabil stima de sine. Alege, asadar, sa consumi alocool responsabil, sa iti calculezi timpul petrecut pe retelele de socializare dar si sa iti stabilesti un buget fix, pe care sa nu-l depasesti, la jocurile de noroc sau pariurile portive. Gasestiponturi pauza-final pe Pontul-Zilei.com, pentru a-ti cultiva autocontrolul, gandirea strategica si simtul masurii in aceasta nisa a pariurilor sportive, in care prea multi se lasa dusi de val.

2. Plasarea responsabilitatii in exterior

Dependenta emotionala creaza iluzia de neajutorare si slabiciune. Dezamagirea fata de propria persoana este manifestata prin repetarea comportamentului de dependenta, ceea ce conduce la un cerc inchis, tot mai restrans care sufoca atat dependentul cat si persoanele apropiate. Asadar, daca avem tendinta sa cautam prea mult aprobarea celorlati, ba chiar sa le plasam lor raspunderea propriilor noastre actiuni, ar fi bine sa constentizam ca in acest fel ne privam, incet dar sigur, de libertate.

Nu facem decat sa ne intarim prorpia neputinta daca asteptam mereu ca persoana iubita, parintii sau prietenii sa vina cu solutii la problemele noastre, sa ne ajute in luarea deciziilor sau chiar sa actioneze in locul nostru. Asadar, in loc sa-i chestionam la infinit pe cei din jur, asteptand raspunsul salvator, poate ar fi mai practic sa ne punem noua insine anumite intrebari, si sa raspundem cat se poate de onest si sincer.

3. Teama de abandon

Persoanele dependente traiesc constant cu frica de a fi abandonati. Abandonul este una dintre cele mai dureroase rani cu care se poate confrunta o persoana. Insa odata cu inaintarea in varsta, desprinderea de parinti sau de alte figuri cu autoritate, devine un pas esential in dezvoltarea autonomiei si independentei noastre. Frica de a ramane singuri si neajutorati in lumea mare, ne poate tine captivi in rutina unui job care nu ne mai place, sau intr-o relatie disfunctionala.

Incepe, treptat, sa actionezi pe cont propriu, si sa nu mai lasi la latitudinea celorlalti modul in care ti se deruleaza existenta. De la a bea singur o cafea pe terasa, la a merge pe cont propriu intr-o vacanta sau a te reprofila pe plan profesional e doar un pas. Incepe asadar cu actiuni marunte dar semnificative prin care sa te cunosti mai bine, sa inveti chiar sa te bucuri de compania ta, si sa-ti vezi mai obiectiv potentialul si calitatile.

Asadar, incepe treptat sa actionezi din proprie initiativa, evita interactiunile cu persoane manipulative si petrece mai mult timp cu tine insuti, multiplica-ti constant activitatile si investeste in dezvoltarea ta personala.

Sursa imagine:https://www.shutterstock.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email