Prefectura Argeș a emis un comunicat de presă referitor la rezultatele controlului pe care o echipă mixtă l-a făcut la Spitalul Curtea de Argeș. Pentru o corectă informare a cetățenilor, am cerut un punct de vedere de la conducerea unității spitalicești pentru fiecare acuzație pe care prefectul Radu Perianu o aduce.
„Un prim lucru constatat de inspectori a fost faptul că nu au fost îndeplinite măsurile de la controlul anterior. Mai exact, la un compartiment foarte important, Neonatologia, în unele zone, pereții erau deteriorați, la fel și mobilierul. S-a recomandat schimbarea acestei situații, dar nu s-a pus în practică. Totul arăta la fel. Conducerea spitalului are obligația, impusă de DSP, să aducă totul la normal până la 30 iunie anul acesta”, zice prefectul.
„Referitor la Neonatologie, pe acestă cale doresc să mulțumesc conducerii societății Steinel care a oferit o sponsorizare de 20.000 de euro pentru reparații și îmbunătățiri la acest compartiment. De asemenea, prin proiectul implementat de Primărie, pe fonduri europene, s-au înlocuit rețelele electrice, sanitare și tot ce a însemnat tâmplărie veche, de la construirea spitalului. După ce se va încheia această lucrare majoră pe fonduri europene, pentru că sunt convinsă că oricine lucrează în sistemul public știe că doar după aprobarea bugetului se poate contracta o lucrare cu banii din sponsorizarea primită de la Steinel, vom reface totul”, declară Andreea Gheordunescu, manager interimar al Spitalului Municipal Curtea de Argeș.
O probă nesterilă din 97 de probe colectate
„La Secția de Medicină Internă, dar și la Compartimentul Obstetrică-Ginecologie, personalul nu știa cum să facă dezinfecția și curățenia. Oamenii de acolo nu cunoșteau concentrația și timpul de acțiune al substanțelor biocide utilizate.
La Laboratorul de Analize Medicale personalul nu respectă protocolul complet de sterilizare pentru eprubete din sticlă folosite pentru urocultură. Pentru toate acestea au fost aplicate sancțiuni. (…) la verificarea în stația centrală de sterilizare, un autoclav folosit nu avea efectuată verificarea periodică. Când au constatat acest lucru, inspectorii DSP au prelevat 2 probe ca să poată stabili dacă aparatul respectiv mai avea eficiență în sterilizare. Din păcate, o probă a evidențiat prezența unui grup de bacterii. Respectiva probă a fost ridicată de pe o pensă anatomică utilizată în blocul operator! Ca măsură s-a impus scoaterea de urgență de la utilizarea a instrumentarului și materialului moale folosit în blocul operator și sterilizat în aceeași șarjă cu pensa respectivă”, susține Prefectura.
„În luna februarie 2023 au fost recoltate, conform buletinului de analize al DSP nr 978 din 21.02.2023, un număr de 97 de probe din întreg Spitalul Municipal Curtea de Argeș. Dintre acestea, o probă a ieșit neconformă (probă nesterilă) de pe o pensă din 25 de pungi, pungi ce au fost imediat retrase din utilizare și refăcute probele, care ulterior au ieșit conforme.
Pentru sterilizarea centrală a Spitalului Municipal Curtea de Argeș s-a primit un autoclav nou achiziționat de Primărie prin fonduri europene, iar întreg spațiu (sterilizare și Blocul Operator), a fost modernizat cu personalul spitalului! În legătură cu laboratorul de analize medicale, un aparat a fost scos din uz, iar procedura actualizată”, spune conducerea Spitalului.
De asemenea, „referitor la Obstetrică Ginecologie și Interne, în timpul controlului, au fost întrebate câteva angajate despre procedura de curățenie și dezinfecție, iar pentru că nu au răspuns punctual, au fost sancționate, conform legii. Asta nu inseamnă că spitalul nu respectă prevederile legale în vigoare legat de curățenie sau dezinfecție sau că nu s-au făcut instruirile periodice conform planului de instruire anual, în baza Ordinul 1761 privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare”, spune Andreea Gheordunescu.
Spitalul Municipal Curtea de Argeș deservește o populație de aproximativ 100.000 de oameni din nordul Argeșului. Acum este pe ultima sută de metri implementarea unui proiect din fonduri europene referitor la „Creșterea eficienței energetice”, prin care au fost făcute multe lucrări, de la acoperiș la înlocuirea lifturilor, a instalațiilor și a centralei termice.