Cum puteţi lua gratis 200.000 de euro de la stat

De ieri şi până la 31 octombrie, întreprinzătorii se pot înregistra la Ministerul Finanţelor pentru a obţine fonduri nerambursabile destinate firmelor mici care investesc şi creează locuri de muncă. Sesiunea de depunere a cererilor s-a deschis ieri dimineaţă, la ora 8.30, pe site-ul Ministerului Finanţelor, potrivit adevarul.ro.
Ajutoarele băneşti nerambursabile, numite „de minimis“,  sunt acordate de stat în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014, iar sesiunea de depunere a cererilor pentru accesarea acestor fonduri se derulează în perioada 28 august – 31 octombrie 2013. Ajutorul poate fi de cel mult 200.000 de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care fac investiţii pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează şi păstrează şapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiţiei. Dacă beneficiarul preconizează că va crea şi va păstra doar cinci locuri de muncă, ajutorul poate fi de cel mult 100.000 de euro.
Condiţii
Ajutoarele de minimis se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare. Ajutoarele trebuie să se încadreze într-un plafon maxim de 200.000 de euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 de euro în cazul firmelor care au activitate în domeniul transportului rutier. Firmele vor primi aceste ajutoare dacă se angajează că vor păstra angajaţii existenţi la data depunerii cererii de finanţare şi că vor crea, până la finalizarea investiţiei, cinci locuri de muncă noi, pentru ajutoarele de maximum 100.000 de euro, respectiv şapte locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro. Dintre acestea, cel puţin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să menţină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiţiei. În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs şi doi ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depăşit plafoanele menţionate.
Pentru ce se dau fonduri
Cu banii astfel atraşi de la Finanţe, beneficiarii pot construi sau cumpăra clădiri necesare desfăşurării activităţii de producţie, echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), aparatură de control şi reglare, echipamente IT, dar şi mijloace de transport neînmatriculabile (de exemplu motostivuitoare, macarale etc.) necesare în susţinerea activităţilor curente ale întreprinderii. Aceste utilaje trebuie achiziţionate în condiţii normale de piaţă, respectându-se normele de transparenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email