Cum poate afecta căldura verii bateria mașinii

Da, nu este o greșeală. Poate te-ai fi așteptat ca iarna să fie un anotimp problematic pentru bateriile auto. Dar nu este tocmai așa! Dimpotrivă, o vară toridă poate să aibă un impact negativ real pentru piese precum acumulatorii auto. Cu toate acestea, cel mai probabil nu vei observa problemele până în lunile târzii de toamnă, când vei întâmpina dificultăți în pornirea mașinii. Și atunci, cine va fi găsit vinovat? Cu siguranță, frigul.

Este adevărat că temperaturile scăzute afectează funcționalitatea bateriilor auto, dar și căldura are aportul ei în apariția defecțiunilor. Doar că, în cazul celei din urmă, daunele apar mai greu și nu sunt atât de ușor de observat. Dar, ca să înțelegem mai bine fenomenul, să aflăm cum funcționează bateriile auto.

Cum funcționează o baterie auto?

Bateria mașinii tale este un dispozitiv electrochimic realizat din electrozi care stochează o sarcină electrică – o soluție de electroliți care produce o reacție chimică în carcasa bateriei, care ține totul împreună. Electrozii pozitivi și negativi sunt ambii incluși în baterie. Reacția care are loc în baterie generează putere, care este utilizată pentru a porni mașina, pentru a rula radioul și farurile, pentru a acționa geamurile electrice și alte accesorii.

Acum că am înțeles cum funcționează bateriile auto, vom analiza modul în care căldura poate aduce daune prin interacțiunea cu acumulatorii.

Căldura și bateriile auto

Căldura poate accelera activitatea chimică, motiv pentru care temperatura ideală de funcționare pentru o baterie auto este de aproximativ 27 de grade Celsius. Căldura din atmosferă ajută, așadar, la o bună funcționare a acumulatorului. Până la un punct însă.

Prea multă căldură va duce la coroziune internă, provocând daune ireversibile și reducând durata de viață a bateriei. Încălzirea poate provoca evaporarea lichidelor din baterie, ceea ce va afecta structura internă a acesteia. Conform Car Council (organizație americană a iubitorilor de mașini), principalele două cauze care scurtează durata de viață a bateriei sunt căldura și supraîncălzirea.

Cât de mult se încălzește bateria mașinii tale în timpul verii?

Gândește-te un pic la obiceiurile de vară. Mașina ta petrece ore lungi la soare pe aleea din fața casei sau în parcare? Dacă volanul e de multe ori atât de fierbinte încât nu îl poți atinge, imaginează-ți cum este sub capota mașinii! Dacă tu simți căldura, cu siguranță și mașina o resimte!

Cum să previi efectele negative ale căldurii asupra mașinii

Prin următoarele recomandări, poți evita efectele negative descrise mai sus:

       Parchează-ți mașina într-un loc umbros ori de câte ori este posibil (chiar și pentru opririle scurte);

       Dacă nu ai un garaj, ia în considerare acoperirea mașinii cu o husă sau încearcă să prinzi „locul ăla bun” de sub copacul din parcare (pentru staționările mai lungi);

       Verifică periodic bateria. Unii acumulatori mai vechi au nevoie de „completare” cu lichid. Aceste verificări trebuie făcute mai des în lunile de vară;

       Verifică bateria de îndoituri sau crăpături. Dacă observi aspecte în neregulă, cere ajutorul unui mecanic auto;

       Îndepărtează coroziunea care se depune pe bornele bateriei. O poți îndepărta prin frecarea bornelor cu o cârpă sau o pensulă.

Durata de viață a bateriilor auto este estimată undeva între 3 și 5 ani în condiții optime de utilizare și funcționare. Dar această durată poate fi afectată atât de felul în care o folosești, cât și de factorii externi, precum căldura la care este expusă. Planifică înlocuirea bateriei în intervalul de timp recomandat și în conformitate cu recomandările mecanicului tău pentru a evita situațiile neplăcute de „baterie moartă”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email