Cum petrec tinerii din municipiu de Valentine’s Day

Argeşenii vor sărbători duminică Valentine’s Day, sau mai pe româneşte, Ziua Îndrăgostiţilor. Sfântul Valentin, care este sărbătorit pe 14 februarie, este considerat patronul îndrăgostiţilor. La începutul anilor ’90 şi românii au preluat de peste ocean această sărbătoare alături de altele, printre care amintim Halloweenul. Astfel, ziua de 14 februarie a devenit prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele de Valentin, sau de a face cadouri persoanei iubite. Sărbătoarea îşi are originea într-o tradiţie care a început în Roma antică. Unul dintre obiceiuri era cel al scrierii unor mesaje de dragoste de către tinerele necăsătorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnă, iar tinerii, pe rând, alegeau câte unul. Conform tradiţiei, aceştia trebuiau să curteze tânăra al cărei mesaj l-au ales.

Dragobetele a fost uitat de tânăra generaţie

Puţini îşi amintesc însă că pe 24 februarie, conform tradiţiei româneşti, se sărbătoreşte Dragobetele. Obiceiurile legate de această zi tradiţională românească aşteptată cândva cu multă nerăbdare de tineri, au fost în mare parte uitate, sărbătorindu-se astăzi în unele regiuni ale ţării, mai ales în mediul rural. Însă tradiţiile autohtone, la fel ca multe altele, nu mai prind la generaţia tânără, care preferă să sărbătorească Valentine’s Day, pentru că, spun ei, aşa este la modă.
Şi argeşenii au uitat tradiţiile şi obiceiurile vechi româneşti, preferând să sărbătorească Sfântul Valentin. În aceste zile, în municipiul nostru au apărut comercianţii care vând produse specifice acestei sărbători. Animăluţele de pluş, inimioarele, bijuteriile, florile sau ciocolata sunt foarte căutate de argeşeni. Comercianţii au investit câteva milioane de lei vechi în marfă şi speră să obţină un mic profit. „Ce să vă spun? Cel mai bine în această perioadă se vând aceşti ursuleţi de pluş de diferite dimensiuni care costă între 8 şi 15 lei, dar şi inimioarele care au preţuri diferite în funcţie de mărime. Merg şi şiragurile de mărgele. Nu vorbesc acum de profit. Oricum, să nu credeţi că ne îmbogăţim”, spune unul dintre comercianţii. Şi magazinele din municipiu au adus în această perioadă marfă specifică acestei sărbători. „Avem animăluţe de pluş foarte drăguţe, inimioare roşii, căni personalizate, ceasuri de perete personalizate sau rame de fotografii. Cei interesaţi au de unde să aleagă”, spune o vânzătoare de la un magazin din municipiu

Buget restrâns, din cauza crizei

 De asemenea, şi cei care vând flori se aşteaptă ca în următoarele zile să crească vânzările. „De Ziua Îndrăgostiţilor cresc puţin vânzările, sinceră să fiu. De regulă clienţii sunt tineri şi cumpără trandafiri, zambile şi altele care se găsesc în această perioadă”, spune una dintre vânzătoare. Anul acesta, din cauza crizei probabil, tinerii nu-şi mai permit să ofere persoanei iubite cadouri scumpe, bugetul fiind mult mai restrâns. „Încă nu m-am gândit la ceva anume. Anul trecut am fost împreună cu iubita mea la un restaurant, acum nu ştiu dacă o să mai ieşim. Da şi banii sunt o problemă recunosc. Cred că o să stăm acasă şi o să fie mult mai bine”, spune Marius Sandu, un tânăr argeşean, în timp ce se uită la produsele de pe o tarabă. Alţii sunt de părere că nu contează valoarea cadoului, ci doar gestul. „Prietena mea nu este impresionată de cine ştie ce cadouri. Anul trecut i-am oferit un trandafir şi a fost foarte încântată. Cred că voi cumpăra şi de această dată ceva simbolic”, spune Mircea, un alt tânăr din municipiul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email