Cum ne văd italienii ministrului Gingăraş sau câte proiecte mai putem plăti

Săptămâna trecută a venit la primărie fostul ministru Georgiu Gingăraş. Am scris în ziarul nostru despre intenţiile italienilor pe care ministrul i-a adus la Curtea de Argeş..

Am plecat de la acea întâlnire, şi eu şi colegii mei din presa locală, cu un gust amar. În primul rând, tehnica primăriei, în care anii trecuţi s-au investit bani mulţi, a făcut figuri. Laptopul italienilor nu a pornit, iar consilierii locali, invitaţi şi ei la întâlnire, au cam râs străveziu văzând pliantele pe care investitorii le-au adus. E vorba despre consilierii care şi-au dat seama că pe copertă e o greşeală de ortografie, iar numele municipiului e caligrafiat greşit. Apoi, în cuprinsul pliantului, frazele bolovănoase nu spuneau nimic. Citez din broşura respectivă, la capitolul intitulat „Sisteme şi prezentări de subsisteme”. Deci, iată ce scrie – „Pentru a organiza aspectele ce trebuie analizate, se propune un set de sisteme (primul nivel)  ce cuprinde prezentări de subsisteme (al doilea nivel) – atât sistemele cât şi prezentările de subsisteme reprezintă noţiuni deschise, pentru că pot fi extinse astfel încât să răspundă unor cerinţe ce pot apărea pe parcurs”. Logic, nu?!

În sfârşit, italienii propuneau să fie construite şosele peste râul Argeş, insula Hidroelectricii să fie modificată pentru agrement, în oraş să fie amenajate „parcuri tematice”, un parc de lectură lângă Casa de Cultură şi unul „universitar”, lângă cele două „centre universitare” (??), din Curtea de Argeş, etc, etc. Numai lucruri care ar putea fi făcute în municipiu peste zeci sau sute de ani. Mai mult, bulevardul Basarabilor ar fi trebuit să fie lat de vreo 10 sau 12 metri ca să poată fi amenajat conform proiectului. Lucruri imposibil de realizat în aceste vremuri în care gropile sunt mai dese decât porţiunile cu asfalt întreg şi când gunoiul e împrăştiat pe străzi de maidanezii furioşi.

Pe mine m-a surprins faptul că dl. primar Diaconu i-a adus în faţa consilierilor pe domnii cu laptopul şi cu pliantele. Din câte ştiu eu, există un proiect,  Curtea Domnească de Argeş – Capitală a turismului Românesc, proiect susţinut şi de deputatul Mircea Drăghici, care ar urma să transforme provincialul nostru târg cel puţin într-o mică Florenţă. Dacă a obţinut sau nu finanţare proiectul, nu se ştie, dar realizarea sa a fost plătită.

Domnii din Italia au spus că tot ce au făcut domniile lor, pliantele, machetele, studiul asupra oraşului, nu costă nimic municipalitatea. Important este ca acest proiect să devină realitate, „important este ca voi să ne daţi sugestii, pentru că acestea sunt doar propunerile noastre”, au subliniat italienii. Sunt curioasă peste cât timp vom plăti, noi, cetăţenii oraşului, din taxele şi impozitele noastre, şi această factură, pentru acest proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email