Şi ieri la Curtea de Argeş temperaturile au trecut de 30 de grade Celsius, după ce doar săptămâna trecută am avut parte de acelaşi tratament termic. Cei mai năpăstuiţi sunt cei care lucrează afară, cei din târg şi cei din pieţe. Pentru muncitorii în construcţii poate fi mai simplu, în sensul că pot lua o pauză atunci când căldura e mai greu de suportat, dar vânzătorii din târg şi cei din piaţă nu pot să închidă taraba şi să plece. Săptămâna trecută oamenii păreau să treacă mai uşor peste caniculă, dar cum zilele extrem de călduroase s-au înmulţit, cu greu mai pot fi suportate. La un interval de câteva zile, cei care sunt nevoiţi să stea în plin soare cât e ziua de lungă par din ce în ce mai disperaţi. Nu pot să abandoneze tarabele, dar nici la 40 de grade, câte sunt în soare sau sub cort, nu mai e de trăit. Medicii ne spun că în această perioadă, cetăţenii, în special bătrânii, copiii şi persoanele cu afecţiuni cardiace sunt sfătuiţi să rămână în locuinţe pe timpul zilei sau să stea cât mai mult timp la umbră. De asemenea, medicii spun că radiaţiile ultraviolete sunt la fel de nocive pentru piele, chiar şi când cerul este înnorat, dacă stăm sub o umbrelă, sau dacă înotăm.
„Iarna tremurăm de frig şi vara murim de cald”
Am fost ieri în târgul de haine second-hand, care se organizează săptămânal în municipiul nostru, pentru a vedea cum se descurcă comercianţii în aceste condiţii. Majoritatea purtau pălării, iar bărbaţii renunţaseră chiar şi la tricouri. „Da, este foarte cald, dar trebuie să rezistăm, pentru că nu avem ce face. Astea sunt condiţiile. Iarna tremurăm de frig şi vara murim de cald. Oricum noi trebuie să venim la târg pentru că altfel nu câştigăm bani. Eu mi-am dat jos tricoul pentru că nu mai puteam de cald”, spunea Dan, unul dintre comercianţii. Oamenii se bagă la umbră sub corturile care le adăpostesc marfa sau se spală pe faţă pentru a se mai răcori. „Am ridicat cortul ca să facă umbră, dar parcă tot aşa de cald este. Consum multe lichide, apă minerală pentru a mă mai răcori. Cel mai greu este în jurul prânzului, când soarele arde cel mai tare. Este foarte cald atunci”, spune unul dintre vânzători.
Locurile umbroase, la mare căutare
Printre tarabele comercianţilor se plimbă o tânără care vinde ceai rece, apă minerală şi cafea. Comercianţii nu ezită să îşi cumpere câte un ceai rece pentru a mai uita de căldura de afară. Puţin mai norocoşi sunt vânzătorii care şi-au amplasat tarabele în păduricea de brazi din apropiere, unde sunt feriţi de razele soarelui. „Faţă de cei care stau pe platoul betonat este mai bine, că suntem la umbră. Este mai răcoare un pic la noi. Aşa a fost să fie şi noi ne-am primit locurile aici. Vara este mai bine între brazi, la umbră. Noi clienţi să avem şi să meargă treaba, că ne descurcăm”, spune o comerciantă în timp ce se răcoreşte cu o sticlă de apă rece. Şi argeşenii care au venit în târg se plângeau de căldura de afară. Oamenii căutau locurile umbroase pentru a scăpa de razele fierbinţi ale soarelui. „Trebuia să vin mai de dimineaţă sau seara târziu, că acum este cald rău. Nici nu cred că o să stau mult. Mă duc puţin pe la tarabele care sunt la umbră şi plec, pentru că nu mai rezist”, spune Silvia, o tânără din municipiu.
Marfa din pieţe se poate strica din cauza căldurii
Canicula de afară îi sperie şi pe comercianţii din pieţe, dar şi pe clienţi. Vânzătorii se tem că marfa de pe tarabe se poate strica din cauza căldurii. Oamenii încearcă să-şi protejeze marfa în care au investit bani şi pe care riscă acum să îi piardă. „Ceea ce facem noi e cea mai grea meserie. Căldură ne omoară aici în piaţă. Trebuie să avem grijă de marfă, ca să nu strice. În ultimele zile am adus mai puţină marfă pe care o avem la vânzare. Dacă se mai strică din ea o aruncăm, pentru că altă soluţie nu avem. Ne convine sau nu ne convine asta este situaţia”, spune nea Truli, un comerciant din piaţă. Oamenii au în permanenţă bidonul cu apă rece lângă ei şi se răcoresc ori de câte ori au nevoie. „Eu mă mai spăl cu apă rece pe faţă, mai dau şi pe mine asta ca să mai scap de căldură. Clienţii vin dimineaţa la piaţă când este mai răcoare sau mai după-amiază”, spune un alt comerciant. Pentru a-şi proteja marfa Periodic negustorii stropesc legumele de pe tarabă cu apă ca să nu se strice. „ Nu le stropim chiar pe toate că se pot opări şi nu mai sunt bune de nimic. Însă, pe unele mai dăm cu apă ca să se păstreze mai bine. Am înţeles că în următoarele zile o să se mai răcească vremea şi vom scăpa de canicula asta”, spune una dintre comerciante.