Cum îşi bat joc unii de banii noştri

La Curtea de Argeş domeniul public este lucrul de care toată lumea îşi bate joc. De la societăţile de utilităţi publice la cetăţeni şi administraţie publică locală, cu toţii au aceeaşi atitudine faţă de un bun care este comun, nu care nu aparţine nimănui. Ultimul exemplu este cel al asfaltului nou spart de o echipă de la Electrica în cel mai clar dispreţ faţă de argeşeni şi banii lor.
Asfaltarea şoselei de centură a municipiului s-a făcut din bugetul local, nu din bani europeni luaţi pe vreun proiect. Din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni s-a luat o sumă, deloc mică, şi i s-a găsit o destinaţie, asfaltarea aşa zisei centuri a oraşului, în fapt câteva străzi care nu au legătură cu ce ar trebui să fie şi ce este prin alte părţi şoseaua de centură a unui oraş. După ani de contestaţii şi amânări, aşa cum s-a întâmplat cu toate licitaţiile anunţare de municipiul Curtea de Argeş, a fost desemnat un câştigător al contractului de „Reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor pe străzile 1 Mai, Traian, Lascăr Catargiu şi 1 Decembrie 1918”, iar principalele lucrări care se execută sunt „infrastructură străzi, suprastructură străzi, reamenajare trotuare, ridicare la cotă a căminelor, semnalizare şi marcaje rutiere”. Valoarea estimată a contractului era de trei milioane de lei, fără TVA. După doi ani, cinci contestaţii şi două plângeri la Curtea de Apel, pe SEAP a apărut anunţul de atribuire a licitaţiei asocierii conduse de  Valah Construct Grup S.R.L, pentru suma de 2,863,342.09 lei, fără TVA. Deci, peste jumătate de milion de euro din banii noştri sunt folosiţi pentru aceste lucrări şi e normal să fim atenţi la felul în care ele sunt făcute.
Asfalt pus peste denivelări
Într-un număr anterior al ziarului nostru scriam despre gropile făcute în trotuarul de lângă sensul giratoriu, trotuar asfaltat de câteva zile, Mai mulţi muncitori săpau cu nonşalanţă o groapă fix în mijlocul asfaltului şi nimeni nu i-a deranjat. „A fost o intervenţie a Electricii, au avut o avarie acolo”, a încercat o explicaţie primarul Nicolae Diaconu la şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local, atunci când un consilier l-a întrebat dacă cine a spart a avut autorizaţie. Evitând răspunsul clar, pentru că era negativ, primarul a spus doar că „vor repara groapa!”. Mihăiţă Nastea, alesul local care i-a cerut explicaţii, a concluzionat – „Dacă nu are autorizaţie, cineva a luat banii!”, dar discuţia s-a închis aici, fără alte amănunte referitoare la cine ar fi luat banii şi de la cine.
Articolul nostru referitor la spargerea asfaltului proaspăt pus a avut parte de numeroase reacţii. Un cititor a comentat pe site astfel – „Dacă această lucrare se numeşte asfaltare, atunci eu mă înscriu candidat la primar de acum…  o comisie care să recepţioneze această lucrare în asfalt care urmăreşte vechile gropi? Mă întreb: exista vreo comisie care recepţionează această lucrare? Şi dacă nu mă credeţi mergeţi prin fata magazinului ,,7 din 7″,  acolo a fost o denivelare şi după asfaltare aşa a rămas…şi nu numai acolo”.
La Curtea de Argeş, ca în vestul sălbatic
O discuţie aprinsă care a avut loc între consilieri şi reprezentanţi ai Direcţiei Arhitect Şef din Primărie, discuţie nefinalizată însă prin ceva, are repercusiuni şi acum la Curtea de Argeş tocmai din cauza faptului că nu s-a finalizat cu nimic. Niciuna dintre lucrările făcute la Curtea de Argeş la reţelele de apă, spre exemplu, ori la altele asemenea, nu a fost făcută cu autorizaţie, scrie asta în procesele verbale de recepţie şi a recunoscut şi şeful Direcţiei Arhitect Şef, Cătălin Băşoiu. „Aveau nevoie de autorizaţie dar nu au avut. Dacă vreţi, le cerem autorizaţie”, a răspuns acesta unei întrebări adresate în şedinţa Consiliului Local.
Problema care se pune este dacă e legal să construieşti fără autorizaţie, nu dacă cineva vrea să ceară autorizaţie sau nu. Societatea care furnizează utilităţile, Aquaterm, lucrează fără autorizaţie, pentru că altfel „costul lucrărilor ar creşte”, după cum a declarat directorul Ion Bolovan într-o şedinţă de Consiliu. Probabil că la fel a considerat şi Electrica atunci când a spart trotuarul fără autorizaţie, iar cum reacţia administraţiei locale a fost cea despre care am scris mai sus, avea dreptate. De ce să coste cât trebuie dacă se poate şi cu mai puţin. Partea proastă este că noi plătim totul – şi asfaltarea centurii şi avaria Electricii şi pagubele produse de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email